Megjelent: 9 éve

Nem lesz béremelés a közszférában

A kormány tartja a 2012-es költségvetési vállalását, ennek érdekében a tárcáktól további létszámcsökkentést, a dologi kiadások mérséklését várja el - olvasható a 2012-es költségvetés tervezési köriratában. A dokumentum szerint a közszférában jövőre nem lesz béremelés, és 2012-re 209 forintos svájci frankkal terveznek.

images

A jövő évi költségvetésben tartja a kormány a Széll Kálmán tervben meghirdetett 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt - olvasható a most nyilvánosságra hozott tervezési köriratban. A bruttó bérek 4,4 százalékkal emelkednek a nemzetgazdaságban a kormány tervei szerint, az infláció pedig 3,5 százalék lehet 2012-ben.

Az Orbán-kormány egy újabb kísérlete tesz arra, hogy szakítson a bázisalapú tervezéssel - vagyis, hogy a 2012-es előirányzatok a 2011-es költségvetés számaira épüljenek. A körirat szerint a tárcáknak a következő hetekben át kell gondolni feladataikat, és azokat a költségvetési forrásokhoz kell igazítani. Jelentősen csökken a tárcák mozgástere: az ez évi költségvetésben egy miniszter a saját tárcáján belül bármit bárhová átcsoportosíthat, ám 2012-től megszűnik ez az idén bevezetett gyakorlat, a minisztereknek végre kell hajtani az elfogadott költségvetést.

Megszűnik a bírságolási kényszer a tárcáknál?

A tárcák saját bevételeit megnyirbálja a kormányzat oly módon, hogy 2012-től a tárcáknál keletkező bírságbevételek a központi költségvetésbe folynak és nem maradhatnak a tárcáknál. Ezzel megszűnik a bírságolási kényszer. A rendőrség esetében a bírságbevételek már idén is elvonta a tárca - így a rendőrök már most sem érdekeltek közvetlenül a bírságolásban.

A tárcáknál 2012-ben tovább folytatódhatnak az intézmények összevonásai és megszüntetései - legalább is a NGM erre ösztönzi a minisztériumokat. Más kérdés, hogy erre mekkora lesz a hajlandóság. Ha intézmények megszüntetésére nem is kerül sor, akkor is kötelező a tárcáknak "karcsúsítani" vagyis "érdemi létszám-megtakarítást elérni" olvasható a köriratban. Az NGM a minisztériumoktól és költségvetési intézményektől a dologi kiadások csökkentését is elvárja - vagyis kevesebb papírt, munkaeszközt, külső szolgáltatást lehet 2012-ben vásárolni.

Nem lesz béremelés

A körirat szerint a közszférában jövőre nem lesz béremelés. Ahogy a körirat fogalmaz: " a tervezés jelenlegi szakaszában változatlan mértékű illetményalappal/alapilletménnyel és a közalkalmazotti illetménytáblával kell számolni, a személyi juttatás előirányzat illetményfejlesztés címen nem növelhető". A munkaadókat terhelő járulékokkal a hatályos jogszabályok alapján kell számolni, megtervezni az előirányzatot. A nyugdíj-biztosítási járulék mértéke 24 százalék, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék 3 százalék, melyből az egészségbiztosítási járulék (természetben és pénzbeli) 2 százalék, a munkaerő-piaci járulék 1 százalék.

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter