Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Nem lesz közalkalmazotti sztrájk szerdán

Fehér József, az Egységes Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács operatív bizottságának elnöke elmondta: a megállapodás szerint a közszféra 2007. évi keresetnövelésének mértéke 6,65 százalék lesz, emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az sztrájkbizottság eredeti követelése 6,75 százalék volt.

Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztréium államtitkára hangsúlyozta, a megállapodásban vállaltak nem akadályozzák a konvergenciaprogram teljesítését, sőt a munkabéke révén még segítik is azt.

A megállapodás szerint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban az idén augusztusban tárgyalásokat kezdenek a jövő évi keresetemelésről, valamint az illetményrendszer egyes elemeiről, azzal a céllal, hogy a közszférában legalább szinten tartsák a reálkereseteket a jövő évben. A 6,65 százalékos keresetemelés úgy valósul meg, hogy 2,5 százalék a múlt évi béremelések áthúzódó hatása, illetve a további 4,15 százalékos emelést július 1-jétől havonként 8,3 százalékos mértékkel, illetménykiegészítéssel valósítja meg a kormány. A kabinet képviselője vállalta, hogy az ehhez szükséges törvénymódosítást benyújtja az Országgyűlésnek. Az egyezségben az is szerepel, hogy a béremelés miatt nem lehet létszámleépítést végrehajtani a közszférában.

Megállapodtak továbbá abban is, hogy 2009. január 1-jétől kerüljön sor a közalkalmazotti illetménytáblák bértételeinek, valamint a köztisztviselői illetményalap legalább négy százalékos emelésére. A megállapodás utal arra is, hogy 2009-től - elsőként 2009 decemberében - az eddigi tárgyévet követő január helyett már a tárgyév decemberében ki kell fizetni a plusz egy havi illetményt.

Fehér József úgy fogalmazott: a sztrájk okafogyottá vált, ezért a sztrájkbizottság a február 21-re meghirdetett figyelmeztető sztrájkot lemondja. A szakszervezeti vezető korábban úgy fogalmazott: "mindent megteszünk annak érdekében, hogy a február 21-re meghirdetett sztrájkra ne kerüljön sor, és olyan megállapodás szülessen, ami a szakszervezeteknek is megfelelő".

A sztrájk 750-800 ezer embert érintett volna, az egészségügyben, az oktatásügyben, a közigazgatásban, a szociális, valamint kulturális intézményekben dolgozókat.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Folytatódhatnak a bértárgyalások a Magyar Postánál

A bérvita a koronavírus miatt szakadt meg tavasszal, a szakszervezetek elnökeit július 1-jére hívták össze. Teljes cikk

Ennyi pénzt szán a kormány a munkahelyek megőrzésére és teremtésére

A vállalkozások számára 2416 milliárd forintnyi kedvezményes hitel- és tőkeforrást teremtenek. Teljes cikk