Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Nem sztrájkolhatnak szeptemberben a mozdonyvezetők

Az eljárást a MÁV-Trakció Zrt. indította a Mozdonyvezetők Szakszervezete ellen a sztrájk jogellenességének megállapítására. Egy másik, ugyancsak augusztus 1-jei nem jogerős végzésben a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elutasította a Mozdonyvezetők Szakszervezetének kérelmét, hogy a bíróság mondja ki jogszerűnek a Győr-Soprton Ebenfurti Vasút Zrt.-nél szeptember 8-9-re az árufuvarozást területén meghirdetett sztrájkot.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete július 26-án fordult a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz, amelyben kifejtette, hogy az áruforgalmazás területén nem szükséges megállapodni a még elégséges szolgáltatásról, és annak megállapítását kérte, hogy a szeptember 8-9-re meghirdetett munkabeszüntetés jogszerű.

A bírósági honlapon olvasható mindkét végzés megfogalmazza, hogy a sztrájk törvény alapján sztrájk olyan gazdasági és szociális érdekek megvalósítása végett kezdeményezhető, amelyek a munkaviszonnyal összefüggésben a kollektív munkaügyi vitában érvényesíthetők. Jelen esetekben a felek között nem folyt kollektív munkaügyi vita, ennek hiányában pedig nem hirdethető meg jogszerűen a sztrájk. A végzésekben szerepel az is, hogy szakszervezetnek a kormánnyal szemben van érdekeltségi vitája, de nem a sztrájk törvény, hanem a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló külön törvény szerint.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság július 27-ei nem jogerős végzésében megszüntette a Mozdonyvezetők Szakszervezete által a MÁV-Trakció Zrt.-vel szemben indított nem peres eljárását, amelyben a szakszervezet a szeptember 8-9-re meghirdetett munkabeszüntetéssel összefüggésben a még elégséges szolgáltatás megállapítását kérte a bíróságtól.

A bíróság honlapján kedden közzétett nem jogerős végzés szerint a szakszervezet által a jelen eljárásban megfogalmazott követelések tartalmilag megegyeznek azokkal, amelyek ügyében a Fővárosi Bíróság korábban már jogerősen döntött.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter