Nem terheli dupla járulék az ekhót választókat "/>
Megjelent: 13 éve

Nem terheli dupla járulék az ekhót választókat

Nem terheli dupla járulékfizetési kötelezettség az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) választókat - mondta el Karácsony Irén, a Pénzügyminisztérium (PM) szakállamtitkára.


A szeptember 1-től érvényes, járulékokra vonatkozó törvény szerint alapesetben a minimálbér kétszerese, azaz 125 ezer forint, éves szinten 1 millió 500 ezer forint után kell a "normál" járulékot fizetnie minden foglalkoztatónak, s ha ennél alacsonyabb bért fizet, akkor azt be kell jelentenie az APEH-nek - mondta Karácsony Irén. A szakállamtitkár hozzátette: ha a bejelentést nem teszi meg a foglalkoztató, akkor a 125 ezer forint után esedékes, összesen 60 453 forintot jelentő járulékot akkor is be kell fizetni, ha a munkavállaló csak minimálbért vagy 125 ezer forintnál kevesebbet kap.

Az ekhót választó adózóknál némileg más a helyzet, az ekhóról szóló törvény ugyanis kimondja, hogy "a jogszerűen ekho-alapként figyelembe vett bevétel után a közterhek a törvényben szabályozott egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás megfizetésével teljesülnek" - jelentette ki Karácsony Irén.

Ekho és az általános szabályok

A szakállamtitkár szerint ezért nem kifogásolható az a megoldás, ami a Népszava csütörtöki számában jelent meg, miszerint az ekhósok jövedelmük 3 százaléka után az általános szabályok szerint, jövedelmük 97 százaléka után az ekho szabályai szerint adóznak, figyelembe véve azt, hogy az évi 750 ezer forint 3 százaléka az ekho felső határaként megjelölt évi 25 millió forintos jövedelemnek.

Abban az esetben ha valaki munkaviszonyban áll és például 100 ezer forintot kap az ekho választására jogosító tevékenysége után, s abból 62 500 forint után az általános szabályok szerint fizeti meg a járulékokat, akkor a maradék 37 500 forint az ekho szabályai szerint adózik - szögezte le az államtitkár, hozzátéve: nincs szó dupla járulékfizetésről.

Az ekho szerint adózóknak ugyanakkor azt is tudniuk kell, hogy táppénzt csak az általános szabályok szerint adózott, és járulékkal terhelt jövedelmük alapján kapnak, az ekhós jövedelem nem számít a táppénz, a gyed alapjába, s a nyugdíjnál az ekho-alap 50 százaléka számítható be - hívta fel a figyelmet az öngondoskodás elmaradásával járó következményekre Karácsony Irén.

MTI/Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Nehéz helyzetbe kerülhetnek a biztosításközvetítők az ekho miatt
Színlelt szerződések: könyörtelen lesz az Apeh
Ekhós adózás: nagy a bizonytalanság
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek