Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Németország: szociáldemokrata "nem" a munkaerőpiaci nyitásra

A leghatározottabban elutasították a német szociáldemokraták a koalíciós partner konzervatívok azon felvetését, hogy Németország vessen véget az Európai Unió új tagállamai, köztük Magyarország esetében érvényben lévő munkavállalási korlátozásoknak.

images

images

Németország a 2004-es uniós bővítéskor hét év átmeneti időszakot kért munkapiacának védelmére. A korábbi szociáldemokrata-zöld kormány úgy döntött, hogy a korlátozásokat legalább 2009. április 30-ig meghosszabbítja. A szigorító intézkedések legkésőbb 2011-ig lehetnek érvényben.

A szociáldemokraták álláspontját az SPD parlamenti frakciójának munkapiaci felelőse erősítette meg pénteki nyilatkozatában. Előző nap Michael Glos konzervatív gazdasági miniszter - elsősorban a szakemberhiányra hivatkozva - a németországi munkavállalás megkönnyítését sürgette az új uniós tagállamok szakemberei számára. Glos egyebek között kijelentette: meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyek biztosítják a külföldi szakemberek szabad munkavállalását az új tagállamokból. A miniszter javaslatát támogatásáról biztosította több tekintélyes konzervatív politikus.

Az SPD álláspontját ismertetve ezzel szemben Klaus Brandner megerősítette, hogy pártja a korlátozások fenntartása mellett van. Mindezt elsősorban a német munkanélküliek változatlanul magas, 4 milliót meghaladó számával indokolta. A szociáldemokrata politikus úgy vélte, hogy a szakemberhiányt ésszerű munkaerő-átcsoportosítással kell megoldani. Szavai szerint a német piacon is sok az olyan potenciális szakember, aki csak esélyre vár.

Brandner véleményét támogatta több más szociáldemokrata politikus is, utalva egyebek között arra, hogy különösen az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományokban magas a megfelelő képzettséggel rendelkező munkanélküliek száma.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter