Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 14 éve

Önéletrajzírás: fortélyok és buktatók Személyzeti tanácsadók a cv-ről

Az első iromány, ami a megcélzott cég munkatársához kerül, így különösen fontos, hogy milyen hatást érünk el. Látszólag könnyű önéletrajzot írni, ám itt is vannak buktatók, melyeket jó szem előtt tartani. Az Európai Bizottsága ajánlott életrajzi mintája kapcsán magyar személyzeti tanácsadó cégek vezetőit kérdeztük az önéletrajzírásról, a típushibákról, az ajánlott stratégiáról.

A magyar önéletrajzi szokások nagy mértéken az amerikai mintákhoz igazodnak. A kézzel írott összefüggő élettörténet már a múlté, manapság a tételes, strukturált életrajz számít etalonnak.

Nagy probléma az arányérzék hiánya

Az általánosan elfogadott cv a személyes adatokkal kezdődik és a hobbival zárul. Közötte a munkatapasztalat, az iskolai végzettség, a nyelvtudás és a számítógépes ismeretek fordulnak elő főcímként változó sorrenden.

"Az önéletrajzok leggyakoribb hibája a terjedelem. Nem szabad túl hosszúnak, de túl rövidnek sem lennie, meg kell találni a helyes arányokat, különbséget kell tenni lényeges és lényegtelen információ között", foglalja össze a központi problémát Kósa Lajos, az IMMC személyzeti tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

Nem elég a pozíció megnevezése

Hasonló véleményen van Fazekas Zsolt is, a HILL International vezetője, aki az áttekinthetőségre és a pályázat szempontjából fontos korábbi munkakör részletesebb leírására hívja fel a figyelmet: "Nem elegendő a cég nevét és a pozíciót leírni, mert ez keveset mond. Például sales manager esetében ajánlatos leírni a beosztottak számát, milyen cégekkel állt kapcsolatban, munkájával hány százalékkal növelte a cég árbevételét. Iskolai végzettségnél lényeges, hogy nappali vagy esti tagozaton végzett, miről írta a diplomamunkát", jegyzi meg a tanácsadó.

Érdemes céghez szabni

Az IMMC ügyvezető igazgatója felhívja a figyelmet, hogy az életrajz fogalmazása, a kiemelendő részek az álláshirdetés tartalmától is függnek, a legjobb a hirdetőhöz szabni az írottakat. "Általános életrajzot akkor célszerű írni, ha az álláskereső nem konkrét állásajánlatra pályázik, hanem tanácsadó cégeknek küldi el, ahol az írás adatbankba kerül.
Ha a munkavállaló konkrét pozícióra pályázik, javasolt a hirdetésben megfogalmazott elvárásokra és a hirdető cégre szabni az életrajzot, hangsúlyozva a kívánt végzettség, képesség, tapasztalat meglétét", magyarázza Kósa Lajos.

Döntő ugyanis, hogy a pályázó mennyire tudja írásával felkelteni a hirdető cég figyelmét. Nem árt ezt a tényezőt mindig szem előtt tartani.

Az időrend nem fontos

Fazekas Zsolt szerint nem lényeges, hogy a pályázó kronologikusan vagy fordított időrendben sorolja fel eddigi szakmai és iskolai állomásait. "Én személy szerint jobban szeretem, ha az életrajz régebbről halad a jelen felé, de nem ez a döntő", így a HILL International vezetője.

A tanácsadó azt javasolja, hogy mellékeljenek fényképet is a pályázathoz, illetve számítógépen elküldött életrajz esetén a jobb felső sarokba másoljanak be egy mosolygós, pozitív hatást sugárzó képet.

Az önéletrajzot tanácsos dátummal ellátni, különösen akkor, ha adatbankba kerül. Aláírást csak a papírra nyomtatott életrajzok esetén javasolnak a szakértők, a számítógépen elküldött fájl mérete ugyanis az aláírással jelentősen megnő.

Sok a tartalmi hiányosság

"Az életrajz két oldalnál ne legyen hosszabb. Ha a pályázó valamit bővebben akar megfogalmazni, akkor azt a motivációs levélben megteheti", jegyzi meg Kósa Lajos.

Fazekas Zsolt saját tapasztalatát összegezve elmondta, hogy a magyar pályázók a cv-írásban formailag, struktúrában az amerikai mintát követik, ám tartalomban van még mit behozni. A tanácsadó kezébe sok rosszul megírt, a pályázó korábbi munkájáról, képességeiről keveset mondó önéletrajz kerül.

Úgy tűnik, ezen a területen is van pótolnivalónk...


Karácsony Zoltán, 2002.09.19.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Oroszországban csökkent a munkanélküliség februárban

Az orosz statisztikai hivatal azt közölte, hogy 5 százalék volt a munkanélküliség a múlt hónapban a januári 5,2 és a decemberi 5,1 százalék után - írja az MTI. Teljes cikk

Feszültség az olcsó ukrán munkaerő miatt

A Napi.hu oldalt megkereste sárvári Flex-üzem egyik dolgozója, aki szerint a gyárba tavaly óta több száz ukrán vendégmunkás érkezett, emiatt pedig... Teljes cikk

Négy évtizedes mélyponton a brit munkanélküliség, lassul a reálbérek csökkenése

Több mint négy évtizede nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában. A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése... Teljes cikk

Új marketing igazgató érkezik a Central Médiacsoporthoz

2018 márciusától Dr. Baráth Andrea látja el a cégcsoport marketing igazgatói feladatait, aki a Procter&Gamble-tól érkezik a Central Médiacsoporthoz -... Teljes cikk

Eljárás indult a Volkswagen csoportnál piaci manipuláció gyanúja miatt

A VW körül számos eljárás zajlik a dízelbotránnyal és helytelen szén-dioxid-kibocsátási adatokkal kapcsolatban. A csoport 49 jelenlegi vagy korábbi... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár