Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 10 hónapja

Óriási munkaerőhiány az osztrák vendéglátásban

Mostanra 9 ezer munkahely betöltetlen az osztrák hoteliparban és vendéglátásban. Már a nem EU-tag országok bevándorlóinak beengedésén gondolkodnak.

Az Osztrák Gazdasági Kamara szabadidős turizmusért felelős osztályának elnöke, Petra Nocker-Schwarzenberg szerint jelenleg is 9 ezer betöltetlen álláshelyről tudnak a gasztronómiai és hotelágazatban. Elsősorban az ország nyugati felében, a legnagyobb és legnépszerűbb sírégiókban van nyomasztó munkaerőhiány - főként szakácsokból, pincérekből és egyéb szakemberekből -írja a napi.hu.

Mint a szakember mondta: síoktató még van elég, de a hotelek részlegeiben már nincs elegendő személyzet. Vannak, akik idegenvezetők, de nem beszélnek idegen nyelvet, viszont van aki több nyelven is tud, csak épp nincs idegenvezetési képzettsége. A munkavállalókat minden áron próbálják megtartani, így heti egy szabadnapot mindenhol kapnak, ami viszont tavaly még elképzelhetetlen lett volna.

A kormányzat már régóta dolgozik a problémán. A kamara szerint a megoldás az lehetne, ha tartományonként regionalizálnák a hiányszakmák listáját. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis Ausztriában elvileg nem lehet alkalmazni nem EU-tagországból származó munkavállalót, ha az országos munkaerőhiány-listán nem szerepel a munkaköre. Ide akkor kerülhet fel egy-egy szakma, ha a betöltetlen álláshelyre jutó álláskeresők száma alacsonyabb, mint 1,3 fő.

A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis Ausztriában elvileg nem lehet alkalmazni nem EU-tagországból származó munkavállalót, ha az országos munkaerőhiány-listán nem szerepel a munkaköre. Ide akkor kerülhet fel egy-egy szakma, ha a betöltetlen álláshelyre jutó álláskeresők száma alacsonyabb, mint 1,3 fő. A kormány tervei közt az szerepel, hogy a kormány akkor is megnyitna egy szakmát, ha a 1,5 alá csökken az álláskeresők aránya egy munkára. Ezt a szakszervezete és a kormánykoalícióban résztvevő bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt sem szeretné.

Van, aki még több szakképzési programot javasol, a kamara szakértője ugyanakkor nem lát más alternatívát a probléma kezelésére mint a bevándorlás megkönnyítését, utalt arra, hogy 2009 óta legalább 40 ezer új munkahely keletkezett Ausztriában.

napi.hu
Follow hrportal_hu on Twitter