Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 2 hónapja

Összerogyott a holland bevándorlási hivatal a munkaerőhiány alatt

A holland bevándorlási hivatalnak (IND) nincs elég pénze és munkatársa ahhoz, hogy megfelelően működjék - írta az NlTimes című holland hírportál az Igazságügyi és Biztonsági Felügyelet által közzétett jelentésre hivatkozva.

images

images

A felügyelet szerint az alkalmazottak túl nagy terhelésnek vannak kitéve, és a tapasztalt munkaerő hiánya miatt a menedékkérelmek elbírálása akadozik. Az új alkalmazottaknak például gyakran egyedül kell elbírálniuk a menedékjogi kérelmeket, míg maga az elbírálási folyamat is egyre bonyolultabbá válik.  

A munkaerő hiánya miatt a bevándorlási hivatal tavaly több hónapra felfüggesztette az ellenőrzést, így senki sem ellenőrizte, hogy a gyakran tapasztalatlan alkalmazottak vajon helyesen dolgozták-e fel a menedékjogi kérelmeket. 

Szakértők szerint az igazságügyi minisztériumnak lépéseket kell tennie, hogy megfelelő pénzügyi és humánerőforrás álljon rendelkezésre a bevándorlási hivatal számára. A hivatalnak ugyanakkor biztosítania kell, hogy az alkalmazottaknak elegendő idejük legyen arra, hogy elég információt gyűjtsenek a menedékkérőktől a megalapozott döntések meghozatalához. 

A hírportál szerint a hollandiai menekültügyi rendszer már jó ideje problémákkal küszködik: 2020 elején például több, mint 15 000 menedékkérelmet nem dolgoztak fel a törvényes határidőn belül, ennek következtében az állam mintegy 65 millió eurós bírságot fizetett, hogy kártalanítsa a menedékkérőket.

Idén a családegyesítési kérelmek mintegy egyharmadát nem dolgozták fel a törvényben előírt hat hónapon belül. Az IND a bírálatok nyomán ígéretet tett arra, hogy könnyített eljárást alkalmaz majd a családegyesítési kérelmek elbírálásakor.

  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook