Összevissza támogatjuk a multikat"/>
Megjelent: 12 éve

Összevissza támogatjuk a multikat

Semmilyen állami szervnél nem áll össze egységes rendszerré, hogy milyen elvek alapján dönt a kormány a Magyarországra érkező befektetők támogatásáról. Konzekvens gazdaságfejlesztésről így aligha lehet beszélni, a beruházások támogatásáról szóló döntések jobbára egyediek és esetlegesek - írja csütörtökön megjelenő számában a Figyelő.

Nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a kormány a múlt héten a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának felépítését. A szakemberek ritka egységes értékítélete övezi a befektetést: olyan gyártó jön az országba, amely öregbíti a magyar gazdaság hírnevét, javítja az ipari kultúránkat, a saját 2500 fős munkahelyteremtésén túl akár négyszer-ötször annyi munkahelyet is generálhat a beszállítóknál - bár az eddigi tapasztalatok ez utóbbit nem igazolják vissza.

A Hankook Tire rácalmási gumiabroncsgyára például arányaiban hasonló méretű állami támogatást kapott, mint a Mercedes, ám a termelési folyamatban magyar közreműködés szinte csak az üzemi menzán mutatható ki. A Figyelő kérdésére a koreai cégnél egyetlen, a koksz alapanyagot szállító tiszaújvárosi céget neveztek meg jelentősebb hazai beszállítóként.

A hatalmas állami ráfordításnak tehát nincs a gazdaságban tovagyűrűző, multiplikatív hatása, és a hatékonysága egyéb szempontból is megkérdőjelezhető: a mintegy 120 milliárd forintos invesztíció 15,9 milliárdos beruházási támogatást, 360 millió forintos munkahely-teremtési szubvenciót, valamint 2010 és 2020 között akár 10 milliárd forintnyi társaságiadó-kedvezményt élvez.

Vajon jó döntés volt havi bruttó 100–150 ezer forintos betanított munkási állások megteremtéséért (a munkavállalók 80 százaléka egyszerű fizikai munkát végez), munkavállalónként 10,5 millió forintnyi állami támogatást, és további adókedvezményt adni? A befektetésösztönző ügynökségnél, az ITDH-nál a Figyelő ezt firtató kérdésére úgy érvelnek, hogy "nem lehet mindenkiből K+F területen dolgozó mérnök Magyarországon".

Racionális megfontolásokkal az sem nagyon magyarázható, miért kapott egységnyi munkahelyteremtésre vetítve rekordösszegű, összesen 7,34 milliárd forintos közvetlen állami támogatást a Tatabányára települő japán autóipari üveggyártó, az Asahi Glass. A gyáralapításnak nemcsak munkahelyteremtő, de hazai kiszorító hatása is kalkulálható volt, mert a magyar tulajdonú Salgglas Zrt. éppen ezen a területen tevékenykedik.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elfogynak a szabadságok, a szakszervezetek állami beavatkozásra várnak

A VDSZ szerint az államnak be kellene szállnia a bérek finanszírozásába, hogy megtartsák a munkahelyeket. Teljes cikk

A járvány ellenére már tervezik az újranyitást a fodrászok és a kozmetikusok

A szektor szereplői járulékmentességre és minimálbér-támogatásra várnak - írja a Világgazdaság. Teljes cikk

Koronavírusos a paksi atomerőmű egyik dolgozója

Az erőműben a járvány megjelenése óta a műszakváltás folyamatát is megszigorították. Teljes cikk