Megjelent: 10 éve

Ősztől nem lesz vasárnapi munka?

A törvénymódosító javaslat szerint csak az élet-, vagyonvédelmi, készenléti jellegű, illetve pihenést szolgáló, művészeti rekreációs termékeket előállító dolgozókat lehetett volna vasárnap is berendelni, ám ilyenkor a munkabéren fölül 50 százalékos bérpótlékot kellett volna fizetni. Ezt egészítette volna ki kereskedelmi törvény módosítása: ebben a vasárnapi zárva tartás tilalma alól csak a 280 négyzetméternél kisebb, illetve kereskedelmi szálláshelyen, benzinkutakon, repülőtéren, pályaudvaron működő üzleteknek kaptak volna felmentést. A kereskedők emellett belátásuk szerint évente tizenkét alkalommal vasárnap is nyitva tarthattak volna, áll a Népszabadságban.
A törvénymódosításról Harrach Péter, a Fidesz-KDNP képviselője kihangsúlyozta: bizonyára lesznek egyeztetések a felek között, de a KDNP kitart az eddigi javaslatai mellett. A Népszabadságnak, hasonlóan a Magyar Nemzetben megjelentekhez, a képviselő azzal érvelt, hogy a nagy üzletláncok profitérdeke ütközik a munkavállalók érdekeivel, akiknek így nincs olyan szabadnapja, amikor a családjukkal, barátaikkal lehetnek. A heti egy, mindenkire kötelező szünnap a normális, egészséges társadalmi élet alapja - fogalmazott.

A vasárnapi nyitva tartásban érdekelt kereskedők ellenben a vásárlók érdekeire hivatkoznak. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) elnöke viszont leszögezte: a vásárlás szabadságának az árát Magyarországon közel félmillió munkaválláló fizeti meg.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint a szakma megosztott a kérdésben. Vámos úgy látja, hogy az idén a válság nyomán a kisebb üzletekből elbocsátott közel 27 ezer alkalmazott mellé egy ilyen tiltás újabb 15 ezer alkalmazott leépítéséhez vezetne - ezúttal a nagy áruházláncoknál. A Tescónál például egy ilyen tiltás a dolgozók jövedelmeit is csökkenti a vasárnapi bérpótlék miatt.

A KASZ és a KDNP szerint ugyanakkor a vasárnapi nyitva tartás csak a hazai piac egynegyedét kitevő hipermarketek érdeke, míg a kisebb üzletek inkább csak belekényszerültek ebbe a versenybe. Ezt visszaigazolni látszik a GfK Hungária felmérése: a vasárnapi nyitva tartás igazán a nagy hipermarketeknek jelent üzletet.

Népszabadság/Magyar Nemzet
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk

A magyar dolgozók többségének alig maradt szabadsága a járvány miatt

Egy felmérés szerint a dolgozók 14 százaléka semmilyen nyaralást nem tervez a nyárra. Teljes cikk

A cél a gazdaságvédelem és a munkahelyek megőrzése - ismertették a 2021-es költségvetést

A kormány létrehozta az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot, háromszori emelést kapnak a nyugdíjasok. Teljes cikk