Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Ötkulcsos áfát, egykulcsos szja-t javasol Matolcsy

Matolcsy György volt gazdasági miniszter szerint ötkulcsos forgalmi adóra és egykulcsos személyi jövedelemadóra van szükség Magyarországon. A Fidesz gazdaságpolitikusa erről a párt Megújított szabadelvű és szociális piacgazdaság Magyarországon című vitairata kapcsán beszélt a hétfői Népszabadságnak.

A magyar adórendszert a térség többi országának rendszereihez kell közelíteni. A jövedelem adóztatása helyett a fogyasztás adóztatása felé kell haladni. Jó lenne átállni az egykulcsos személyi jövedelemadóra, és be kellene vezetni az ötkulcsos forgalmi adót - mondta Matolcsy György.

A politikus szerint a jövedelmek a mostani 40 százalékos adóterhe helyett 25-30 százalék körüli újraelosztásra van szükség. A mai 56 százalék körüli foglalkoztatási rátát 70 százalékra kellene emelni. Emellett egymillió új munkahelyre van szükség, a felsőfokú végzettségűek jelenlegi 20 százalékos arányát pedig a duplájára kell növelni - húzta alá.

A gazdaságpolitikus szerint egy olyan új stratégiára van szükség, ami alapvetően az európai szociális piacgazdasági elképzelésekre épít, de az eddiginél erőteljesebben merít az angolszász liberális megoldásokból is. Szociális társadalompolitikára és szabadelvű gazdaságpolitikára van szükség - tette hozzá Matolcsy György.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter