kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Patyi András: Nagy az érdeklődés az egyenruhás-fegyveres szakok iránt

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora szerint komolyabb zökkenők nélkül sikerült az intézmény három jogelődjének integrációja, de a tartalmi átszervezés még folyamatban van. Patyi András az MTI-nek adott interjúban arról is beszélt: szeptembertől új szakokat indít az egyetem, és rövidesen megkezdődik a Ludovika-projekt kivitelezése is.

Patyi András az intézmény tavalyi tevékenységével összefüggésben kifejtette: a formai-szervezeti integráció majdnem teljesen befejeződött, a tartalmi rész, vagyis a képzések összehangolása, a tanulmányi és vizsgakövetelmények megváltoztatása pedig folyamatosan zajlik. A jogelőd intézményeket, vagyis a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemet, a Rendőrtiszti Főiskolát és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karát igyekeznek közelíteni egymáshoz amennyire szükséges.

Szavai szerint eddig két komoly korszakhatár volt az egyetem életében. Az egyik az, hogy a tanév közepén alakult intézmény rendben be tudta fejezni a tanévet, mindhárom kart a korábbi szabályzata szerint vitte tovább és zárta le. A másikat az első közös tanév megkezdésének nevezte.

Patyi András úgy vélte: a hallgatók eddig nem tapasztaltak nagy változásokat, a közigazgatási karon ugyanakkor átalakult az oktatási szerkezet, a tanszékek helyett több hónapos előkészítés után intézetek jöttek létre, elkezdték a tananyag megváltoztatását.

A rektor kitért arra is, hogy nagy az érdeklődés az egyenruhás-fegyveres szakok iránt. Mint mondta, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem az egyetlen intézmény az országban, ahol a katonai- és rendészeti pályák iránt érdeklődők megtanulják, mi a fegyver, mire való, mekkorát szól és hogyan kell azzal bánni. Emellett a bentlakásos képzés során megtanulnak alkalmazkodni és törődni bajtársaikkal - tette hozzá.

A civil, közigazgatási képzésről szólva azt mondta: arra törekednek, hogy az emberek ne úgy tekintsenek a területre, mint ahol "miniatűr közigazgatási jogászokat" képeznek. "Nincs is jogászképzés, a közigazgatási szakok határozott célja, hogy a hallgatók a terület minden jelenségét megismerjék" - fejtette ki, hozzátéve: ahogy a tiszteknél, itt is nagy szerepet szánnak a reagálóképesség fejlesztésére, hogy jól kezeljék az atipikus helyzeteket.

Patyi András arról is beszámolt, hogy 2013 szeptemberétől új összetételű szakok, szakirányok is indulnak az egyetemen. A képzések követelményeit az országos szervezetek alakították ki, ami belépőt jelent az ottani karrierre; példaként említette, hogy olyan honvédtiszteket képeznek, akiket a Magyar Honvédség alkalmazni szeretne.

A katasztrófavédelmi alapképzési szakon három új szakirány indul, az iparbiztonsági, mentésirányítási és tűzvédelmi, továbbá a műveleti; a katonai képzéseknél pedig újraakkreditálták a katonai vezető alapszakokat és háromról négy évre emelkedett a képzési idő.

A rektor tájékoztatása szerint az egyetem mintegy 1400 államilag támogatott és 500 önköltséges helyre várja a jelentkezőket az alapképzésben és további 500 államilag támogatott és 200 önköltséges diákot tud felvenni mesterképzésre. Kitért arra is, hogy 2005-ig csak a jogelőd intézményükben volt igazgatásszervezői képzés. Ezt a törvény nem állította vissza, de a férőhelyek jelentős részét az egyetem kapta meg a közigazgatási és igazságügyi minisztertől.

Hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ösztöndíjai kiemelkedőek, a karok között ugyanakkor eltérőek a juttatások - ahogy a terhelés is. A honvédtisztek a hivatásos állomány tagjaként lakhatást, élelmezést és pénzbeli illetmény is kapnak, a rendészeti kar hallgatóit pedig a majdani munkáltatójuk támogatja. A közigazgatási kar diákjai közvetlenül az egyetemtől részesülhetnek ösztöndíjban, a tanulmányi eredményüktől és a szociális helyzetüktől függően.

A Ludovika beruházásról szólva elmondta: a főépület rekonstrukciója márciusban megindulhat, a leendő sportközpont tervezőjével szerződéskötés előtt állnak és készülnek az új oktatási épület tervei is. Az egyetem szakaszosan veszi birtokba az új kampuszt, a tervek szerint év végén átköltözik a rektori és a gazdasági hivatal. Ahhoz, hogy a Ménesi útról a közigazgatási kar, valamint a Farkasvölgyi útról a rendészettudományi kar leköltözzön, még több új épületnek el kell készülnie, ami 2015 első felére várható. Patyi András várakozásai szerint a 2015-ben induló félévet már Józsefvárosban tudják megkezdeni a hallgatók.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Így viszonyulnak az európaiak a nyelvtanuláshoz

A megkérdezettek szerint több munkalehetőség közül válogathat, aki megtanul egy új nyelvet. Teljes cikk

Ingyenes akkreditált továbbképzés indul tanároknak

Díjmentes, online elvégezhető, akkreditált pedagógustovábbképzési lehetőség nyílt a KRÉTA egyre népszerűbb Idegennyelvi Felkészítő Moduljához... Teljes cikk

Siófokon nyitja meg új campusát a Debreceni Egyetem

Siófokon nyitja meg új campusát a Debreceni Egyetem (DE), az erről szóló megállapodást pénteken írták alá a felsőoktatási intézmény és a város vezetői. Teljes cikk