Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Patyi András: Nagy az érdeklődés az egyenruhás-fegyveres szakok iránt

images

images

Patyi András az intézmény tavalyi tevékenységével összefüggésben kifejtette: a formai-szervezeti integráció majdnem teljesen befejeződött, a tartalmi rész, vagyis a képzések összehangolása, a tanulmányi és vizsgakövetelmények megváltoztatása pedig folyamatosan zajlik. A jogelőd intézményeket, vagyis a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemet, a Rendőrtiszti Főiskolát és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karát igyekeznek közelíteni egymáshoz amennyire szükséges.

Szavai szerint eddig két komoly korszakhatár volt az egyetem életében. Az egyik az, hogy a tanév közepén alakult intézmény rendben be tudta fejezni a tanévet, mindhárom kart a korábbi szabályzata szerint vitte tovább és zárta le. A másikat az első közös tanév megkezdésének nevezte.

Patyi András úgy vélte: a hallgatók eddig nem tapasztaltak nagy változásokat, a közigazgatási karon ugyanakkor átalakult az oktatási szerkezet, a tanszékek helyett több hónapos előkészítés után intézetek jöttek létre, elkezdték a tananyag megváltoztatását.

A rektor kitért arra is, hogy nagy az érdeklődés az egyenruhás-fegyveres szakok iránt. Mint mondta, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem az egyetlen intézmény az országban, ahol a katonai- és rendészeti pályák iránt érdeklődők megtanulják, mi a fegyver, mire való, mekkorát szól és hogyan kell azzal bánni. Emellett a bentlakásos képzés során megtanulnak alkalmazkodni és törődni bajtársaikkal - tette hozzá.

A civil, közigazgatási képzésről szólva azt mondta: arra törekednek, hogy az emberek ne úgy tekintsenek a területre, mint ahol "miniatűr közigazgatási jogászokat" képeznek. "Nincs is jogászképzés, a közigazgatási szakok határozott célja, hogy a hallgatók a terület minden jelenségét megismerjék" - fejtette ki, hozzátéve: ahogy a tiszteknél, itt is nagy szerepet szánnak a reagálóképesség fejlesztésére, hogy jól kezeljék az atipikus helyzeteket.

Patyi András arról is beszámolt, hogy 2013 szeptemberétől új összetételű szakok, szakirányok is indulnak az egyetemen. A képzések követelményeit az országos szervezetek alakították ki, ami belépőt jelent az ottani karrierre; példaként említette, hogy olyan honvédtiszteket képeznek, akiket a Magyar Honvédség alkalmazni szeretne.

A katasztrófavédelmi alapképzési szakon három új szakirány indul, az iparbiztonsági, mentésirányítási és tűzvédelmi, továbbá a műveleti; a katonai képzéseknél pedig újraakkreditálták a katonai vezető alapszakokat és háromról négy évre emelkedett a képzési idő.

A rektor tájékoztatása szerint az egyetem mintegy 1400 államilag támogatott és 500 önköltséges helyre várja a jelentkezőket az alapképzésben és további 500 államilag támogatott és 200 önköltséges diákot tud felvenni mesterképzésre. Kitért arra is, hogy 2005-ig csak a jogelőd intézményükben volt igazgatásszervezői képzés. Ezt a törvény nem állította vissza, de a férőhelyek jelentős részét az egyetem kapta meg a közigazgatási és igazságügyi minisztertől.

Hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ösztöndíjai kiemelkedőek, a karok között ugyanakkor eltérőek a juttatások - ahogy a terhelés is. A honvédtisztek a hivatásos állomány tagjaként lakhatást, élelmezést és pénzbeli illetmény is kapnak, a rendészeti kar hallgatóit pedig a majdani munkáltatójuk támogatja. A közigazgatási kar diákjai közvetlenül az egyetemtől részesülhetnek ösztöndíjban, a tanulmányi eredményüktől és a szociális helyzetüktől függően.

A Ludovika beruházásról szólva elmondta: a főépület rekonstrukciója márciusban megindulhat, a leendő sportközpont tervezőjével szerződéskötés előtt állnak és készülnek az új oktatási épület tervei is. Az egyetem szakaszosan veszi birtokba az új kampuszt, a tervek szerint év végén átköltözik a rektori és a gazdasági hivatal. Ahhoz, hogy a Ménesi útról a közigazgatási kar, valamint a Farkasvölgyi útról a rendészettudományi kar leköltözzön, még több új épületnek el kell készülnie, ami 2015 első felére várható. Patyi András várakozásai szerint a 2015-ben induló félévet már Józsefvárosban tudják megkezdeni a hallgatók.
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter