Megjelent: 11 éve

PDSZ: bércsökkenést hozott a szuperbruttósítás

Kerpen Gábor a szakszervezet anyagában kijelenti: a kormány ugyanis elfelejtette közölni azt, hogy, ha a dolgozó nem nyilatkozik az adójóváírás igényléséről, akkor több fizetéskategóriában nem érvényesítik a dolgozónak járó adójóváírást. Ennek következtében a nettó fizetéscsökkenés meghaladhatja a 10 százalékot is. - Ennek súlyos egzisztenciális következményei lehetnek sok kollégánknál, miközben az állam gazdálkodik az így - a dolgozók által - folyósított "hitellel" - hnagsúlyozza a PDSZ elnöke.

Az állam pedig az így kapott "hitel" után nem fizet kamatot, hanem a dolgozó csak a 2010-es adóbevallásában érvényesítheti az adójóváírást, áll a szakszervezet sajtóanyagában. (A www.pdsz.hu-n megtalálható az összefoglaló táblázatot a közalkalmazotti bértábla alapján számított bruttó, és lehetséges nettó bérekről.)

A minimálbér közelében keresőknél még az adójóváírás igénybevételekor is nettó bércsökkenést él meg a dolgozó.
A szakszervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy az éves várható bevételét mérlegelve a munkavállaló év közben is kérheti az adójóváírást, hogy ne ő hitelezzen az államnak.

A közalkalmazotti körben a 13. havi illetmény kiesésével és a béren kívüli juttatások megadóztatása miatt csökkenő cafeteria-résszel - amik ellen a PDSZ már korábban is fellépett és nem írta alá a sztrájkmegállapodást - a havi nettó jövedelemcsökkenés elérheti, sőt meghaladhatja a 20 százalékot is. Ennyit arról, hogy "több marad a dolgozóknál".

Ha valaki azzal érvel, hogy a februárban, illetve áprilisban a közalkalmazottak bruttó 49-49 ezer forintot kapnak, azokat arra kell emlékeztetnünk, hogy ez a tavalyi 13. havi illetmény második fele átlagosan, 2010-re egy fillér ilyen típusú jövedelem nincs tervezve. Ezért sem írta alá a PDSZ a kormánnyal a megállapodást - állítja Kerpen Gábor.

OS
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Döntött a gazdaságvédelmi operatív törzs, adóügyi könnyítések jönnek

Kétszeresére nő a kiva bevételi értékhatára és csökkentik az adminisztrációs terheket. Teljes cikk

A budapesti gyógyfürdőket is elérte a válság

Több mint felére esett a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. bevétele a járvány miatt. Teljes cikk

50 ezer forintos támogatásban részesülnek a drogérialánc magyarországi dolgozói

3000 magyar dolgozó kap támogatást példamutató helytállásáért. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek