Megjelent: 10 éve

PDSZ: bércsökkenést hozott a szuperbruttósítás

Kerpen Gábor a szakszervezet anyagában kijelenti: a kormány ugyanis elfelejtette közölni azt, hogy, ha a dolgozó nem nyilatkozik az adójóváírás igényléséről, akkor több fizetéskategóriában nem érvényesítik a dolgozónak járó adójóváírást. Ennek következtében a nettó fizetéscsökkenés meghaladhatja a 10 százalékot is. - Ennek súlyos egzisztenciális következményei lehetnek sok kollégánknál, miközben az állam gazdálkodik az így - a dolgozók által - folyósított "hitellel" - hnagsúlyozza a PDSZ elnöke.

Az állam pedig az így kapott "hitel" után nem fizet kamatot, hanem a dolgozó csak a 2010-es adóbevallásában érvényesítheti az adójóváírást, áll a szakszervezet sajtóanyagában. (A www.pdsz.hu-n megtalálható az összefoglaló táblázatot a közalkalmazotti bértábla alapján számított bruttó, és lehetséges nettó bérekről.)

A minimálbér közelében keresőknél még az adójóváírás igénybevételekor is nettó bércsökkenést él meg a dolgozó.
A szakszervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy az éves várható bevételét mérlegelve a munkavállaló év közben is kérheti az adójóváírást, hogy ne ő hitelezzen az államnak.

A közalkalmazotti körben a 13. havi illetmény kiesésével és a béren kívüli juttatások megadóztatása miatt csökkenő cafeteria-résszel - amik ellen a PDSZ már korábban is fellépett és nem írta alá a sztrájkmegállapodást - a havi nettó jövedelemcsökkenés elérheti, sőt meghaladhatja a 20 százalékot is. Ennyit arról, hogy "több marad a dolgozóknál".

Ha valaki azzal érvel, hogy a februárban, illetve áprilisban a közalkalmazottak bruttó 49-49 ezer forintot kapnak, azokat arra kell emlékeztetnünk, hogy ez a tavalyi 13. havi illetmény második fele átlagosan, 2010-re egy fillér ilyen típusú jövedelem nincs tervezve. Ezért sem írta alá a PDSZ a kormánnyal a megállapodást - állítja Kerpen Gábor.

OS
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sci-fibe illő lesz a távmunka a Facebooknál

Egy virtuális valóság szemüveg segítségével dolgozhatnak otthonról a Facebook alkalmazottai egy új fejlesztés segítségével. Teljes cikk

Késnek a fizetések az építkezéseken

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége bizonyos mértékű létszámleépítésre számít. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek