Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

PDSZ: ezer pedagógus kerülhet utcára a nyáron

Ezer pedagógus veszítheti el állását a nyáron a normatív finanszírozás csökkenése miatt - közölte Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke pénteken Budapesten. Az oktatási tárca szerint semmi nem igazolja a PDSZ elnökének kijelentéseit a törvénytelen elbocsátásokról, illetőleg arról, hogy a szokásos tanév végi munkáltatói intézkedéseket meghaladó számú elbocsátás várható.

A pedagógusok érdekvédője a sajtótájékoztatón osztályzat helyett szöveges értékelést adott az oktatási kormányzat 2007/2008-as tanévbeli tevékenységéről. Az oktatási kormányzat felzárkóztatásra szorul, elégtelen a közoktatás dolgozóinak megbecsülése - mondta. A kabinet olyan szabályokat alkotott, amelyek következtében eddig több mint tízezer álláshely szűnt meg, a megmaradókra háruló terhek pedig növekedtek, miközben csökkentek a reálbérek - fűzte hozzá.

Kerpen Gábor bírálta az oktatási kormányzatot azért is, mert - mint mondta - intézkedéseinek következményeiért másra hárítja a felelősséget. A kabinet azt állítja: "nem mi zárunk be iskolákat, nem mi bocsátunk el pedagógusokat", holott mindezek egyértelműen a kormányzati intézkedések hatására, az elégtelen finanszírozás miatt következnek be - fűzte hozzá. Mint rámutatott, a kormány intézkedései miatt romlik a közoktatási feladatellátás minősége: növekednek az osztálylétszámok, intézményeket zárnak be.


Az állam nem teljesíti kötelezettségeitA szakszervezeti elnök kitért arra, hogy 2007. májusa és szeptembere között 626 állami közoktatási intézmény szűnt meg. Továbbra is fennáll tehát - mondta -, hogy az állam kivonul az óvoda, az általános és középiskolák fenntartásából. A PDSZ elnöke szólt arról is, hogy az oktatási tárca nem méri fel döntései következményeit. Bár a problémaérzékenysége általában jónak mondható, de a probléma kezelése sok esetben lassú és kiegyensúlyozatlan. Különösen igaznak tartotta ezt az iskolai erőszak kezelésére, amelynél a felelősséget az intézményekre és a pedagógusokra hárítják. Nincsenek tekintettel arra, hogy ezzel, valamint a szülői és diákjogok további hangsúlyozásával a problémát tovább mélyítik - vélte.

Kerpen Gábor szerint nem megfelelő az integrált oktatás finanszírozása sem. A kormány nem garantálta sem a szakmai, sem az anyagi feltételeit egy jobb minőségű közoktatásnak - vont mérleget a tanév végén a szaktárca tevékenységéről. Közölte: több olyan esetről is érkezett bejelentés hozzájuk, amikor közgyűlési határozat nélkül bocsátanak el pedagógusokat a közalkalmazotti törvény megsértésével.


Az oktatási tárca cáfolAz oktatási tárca az érdekvédő kijelentéseire úgy reagált az MTI-nek: semmi nem igazolja a PDSZ elnökének kijelentéseit a törvénytelen elbocsátásokról, illetőleg arról, hogy "a szokásos tanév végi munkáltatói intézkedéseket meghaladó számú munkáltatói döntés várható". A közoktatási intézmények működési rendjéből adódóan a foglalkoztatással kapcsolatos döntések meghozatala az esetek túlnyomó többségében a tanítási év, június második hetének utolsó napja után születik meg. A munkáltatói intézkedések meghozatala az intézményvezetők kötelezettsége, amelynek során be kell tartaniuk a közalkalmazotti jogviszony, illetve munkaviszony megszüntetésére vonatkozó rendelkezéseket (felmentési idő, végkielégítés stb.). Ezek megsértése esetén az érintett munkaügyi jogvitát kezdeményezhet - írta reagálásában a minisztérium.

A tárca kitért arra is, hogy a 2007/2008. tanítási évben foglalkoztatott pedagógusok szám: 173 756 volt. Közülük több mint 64 éves 1074 volt. A szakmai tevékenységre vonatkozó kritikáról a minisztérium sajtóosztálya azt közölte: az Új Tudás programról számtalan egyeztetés folyt, s további szakmai egyeztetések várhatóak. A program egyik leglényegesebb eleme a közoktatás minőségének javítása. Ennyi idő alatt ennyi forrás még nem került a közoktatásba, mint ezen a programon keresztül - közölte az OKM.
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek