kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Pontrendszerrel szabályozzák a bevándorlást

A munkaerő-piaci igényekhez szabott pontrendszert vezetnek be Ausztriában a bevándorlásban a kormány keddi döntése értelmében.

images

Az Európai Unión kívüli országok állampolgárai a jövőben szakképzettség, nyelvtudás, életkor és más feltételek alapján kaphatják meg az újfajta letelepedési és munkavállalási engedélyt, az úgynevezett "vörös-fehér-vörös kártyát" Ausztriában. A legális bevándorlás a kártya nélkül is lehetséges lesz, de a kártya birtokosait és családtagjaikat erőteljesebben segítik az álláskeresésben és az integrációban. A kormány célja a képzett, a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő munkaerőt az országba "csábítani".

Az új szabályozás szerint a kártyával nem rendelkező bevándorlóknak ugyanakkor már Ausztriába érkezésük előtt bizonyítaniuk kell alapfokú németnyelv-tudásukat. Ugyanez vonatkozik a "vörös-fehér-vörös" kártyás bevándorlók családtagjainak többségére is. A már letelepedett bevándorlóknak az eddigi öt helyett két éven belül kell középszintű nyelvismeretet bizonyítaniuk.

Miután a kormánypártok együtt többséggel rendelkeznek a parlamentben, megállapodásuk után várhatóan a törvényhozásban is átmegy majd a törvényjavaslat és júliusban életbe lép.

A vörös-fehér-vörös kártya bevezetését meglehetősen széles társadalmi és politikai támogatottság övezi Ausztriában. A bevándorlási és idegenrendészeti törvény vele együtt tárgyalt más módosításairól ezzel szemben éles viták folynak jelenleg is.

Az egyik vitás pont a nyelvtudás előzetes igazolásának követelménye. Maria Fekter belügyminiszter érvelése szerint az előírás segíti a sikeres integrációt, főként a "patriarchális és hagyományos társadalmi struktúrákból" érkező nők esetében. Felmérések szerint a török származású nők elhelyezkedési hányada a legalacsonyabb Ausztriában. Az új nyelvtudási követelmény a bírálói szerint viszont túl magas követelmények elé állítja az EU-n kívüli országokból érkezőket, mert nincsenek meg mindenhol a megfelelő lehetőségek a német nyelv elsajátításához.

Szigorítják a menekültügyi szabályozást is, noha emberi jogi és segélyszervezetek tiltakozásának hatására a kormánykoalíció a tervezetthez képest végül enyhébb előírásokban állapodott meg.

A bírálatok hatására kikerült a törvényjavaslatból az a lehetőség, hogy a kitoloncolási őrizetbe vett szülőktől elválasszák kiskorú gyerekeiket. Belekerült ezzel szemben a javaslatba az az előírás, hogy a menekült jogállásért folyamodók az országba érkezésük után hét napon át ne hagyhassák el azt a befogadóállomást, ahol először elhelyezik őket. Ez idő alatt a hatóságok rendelkezésére kell állniuk, amíg az eljárás kezdeti szakasza lezajlik. A belügyminiszter eredetileg egyhónapos "együttműködési kötelezettséget" javasolt, ettől azonban elállt a viták nyomán.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) "különösen aggasztónak" találja az egyhetes jelenléti kötelezettséget. Az intézkedés nem más, mint "nyitott ajtók melletti őrizetbe vétel" - jelentették ki. Az ENSZ-szervezet arra szólította fel az osztrák kormánypárti képviselőket, hogy a parlamenti zárószavazás előtt módosítsák a törvényjavaslatot.

Bevált a munkaerő-piaci moratórium

Beváltak Ausztria számára a nyolc, 2004-ben csatlakozott európai uniós tagországgal szemben alkalmazott hétéves átmeneti munkaerő-piaci korlátozások - nyilatkozta az osztrák munkaügyi miniszter egy keddi interjúban.

Miután jelenleg közel 88 ezer munkavállaló dolgozik Ausztriában ezekből az országokból, abból lehet kiindulni, hogy korlátozások nélkül "túltelítettség" alakult volna ki a munkaerőpiacon - mondta Rudolf Hundstorfer a Die Presse című osztrák napilapnak. A minisztérium várakozásai szerint május elseje után további 20-25 ezer új munkavállaló érkezésére lehet számítani. Ez 3,3 millió ausztriai munkavállaló mellett már szerény mértékűnek számít - mondta a miniszter.
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A brit munkáltatók 57%-a idén kevesebb diplomást vesz fel

A frissdiplomások több mint fele úgy érzi, hogy nagyon nehezen talált állást. Teljes cikk

Ennyi pénzt spórolhat, aki otthonról dolgozik

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyságban az irodába való ingázás átlagosan napi 19,10 fontba kerül (8500 forint). Teljes cikk

Párizs 2024 - Közlekedési sztrájk az olimpiai pluszmunkáért

Az olimpiai időszak alatti munkáért járó bónuszok kiharcolásának céljával keddre (mára) sztrájkot hirdettek a legnagyobb francia vasutas szakszervezetek. Teljes cikk