Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Putyin azt ígéri, nem lesz fizetős az oktatás, amíg ő az elnök

Amíg én elnök leszek, nem lesz fizetős az oktatás Oroszországban - jelentette ki Vlagyimir Putyin szerdán egy tanácskozáson, amelyen az ifjúság sportolási lehetőségeiről volt szó.

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint az orosz államfő teljes képtelenségnek nevezte az ezzel ellentétes híresztelést.

Putyin kijelentette: "nem tudunk, nem szabad lecsúsznunk, és nem is fogunk". Hozzátette, tisztában van azzal, hogy mi történik abban az esetben, ha a jövedelmek rétegződését figyelembe véve Oroszországban áttérnének az általános fizetős oktatásra.

"Ha lecsúszunk a harmadrangú országok szintjére, ez azonnal tükröződni fog az ország versenyképességében" - idézte az ITAR-TASZSZ hírügynökség az orosz államfőt.

Putyin tavaly év végén írta alá az új oktatási törvényt, amely az óvodáktól kezdve a tudományos fokozat megszerzéséig átalakította az oktatási rendszert Oroszországban. Az új szabályozás január elsején lépett életbe. A jogszabály megszüntette például az óvodába járó gyerekek utáni szülői hozzájárulás maximális mértékét, ma a helyi hatóságok döntik el, hogy melyik szülő mennyit fizet.

Tavaly november elején pedagógusok érdekvédelmi szervezetei tüntettek Moszkvában és Novoszibirszkben az alacsony bérek miatt és az oktatási törvény módosítása ellen. Az Oroszországban meglehetősen ritka megmozdulás résztvevői attól tartottak, hogy ha megszűnik az oktatás ingyenessége, a képzés nem lesz elérhető mindenki számára.

2012-ben számos ellenzéki tüntetésen voltak jelen a diákszervezetek képviselői is, akik a felsőoktatás megdrágulása és az oktatási intézményekben virágzó korrupció ellen tiltakoztak.

Oroszországban a korrupció az egész oktatást áthatja. Gyakran csúszópénzt kell fizetni a bejutásért, kezdve a jobb nevelést biztosító óvodáktól, egészen a színvonalasabb felsőoktatási intézményekig. Az értékes diplomákat pedig meg lehet vásárolni.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A zöld és a digitális gazdaságba mentené a fiatal munkanélkülieket az EU

Elfogadta az Európai Bizottság a fiatalok foglalkoztatását támogató és a készségfejlesztéssel kapcsolatos új intézkedéscsomagot. Teljes cikk

Fizetésemelésért vonultak utcára a kórházi dolgozók Franciaországban

Több ezer francia kórházi dolgozó vonult ismét utcára kedden a nagyvárosokban, mert keveslik a kormány által a közegészségügyi dolgozók... Teljes cikk

A romániai alkalmazottak 80 százaléka otthon marad idén nyáron

A koronavírus-járvány miatt a romániai alkalmazottak több mint 80 százaléka belföldön tervezi eltölteni idei szabadságát - közölte az Agerpres... Teljes cikk