Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Putyin azt ígéri, nem lesz fizetős az oktatás, amíg ő az elnök

Amíg én elnök leszek, nem lesz fizetős az oktatás Oroszországban - jelentette ki Vlagyimir Putyin szerdán egy tanácskozáson, amelyen az ifjúság sportolási lehetőségeiről volt szó.

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint az orosz államfő teljes képtelenségnek nevezte az ezzel ellentétes híresztelést.

Putyin kijelentette: "nem tudunk, nem szabad lecsúsznunk, és nem is fogunk". Hozzátette, tisztában van azzal, hogy mi történik abban az esetben, ha a jövedelmek rétegződését figyelembe véve Oroszországban áttérnének az általános fizetős oktatásra.

"Ha lecsúszunk a harmadrangú országok szintjére, ez azonnal tükröződni fog az ország versenyképességében" - idézte az ITAR-TASZSZ hírügynökség az orosz államfőt.

Putyin tavaly év végén írta alá az új oktatási törvényt, amely az óvodáktól kezdve a tudományos fokozat megszerzéséig átalakította az oktatási rendszert Oroszországban. Az új szabályozás január elsején lépett életbe. A jogszabály megszüntette például az óvodába járó gyerekek utáni szülői hozzájárulás maximális mértékét, ma a helyi hatóságok döntik el, hogy melyik szülő mennyit fizet.

Tavaly november elején pedagógusok érdekvédelmi szervezetei tüntettek Moszkvában és Novoszibirszkben az alacsony bérek miatt és az oktatási törvény módosítása ellen. Az Oroszországban meglehetősen ritka megmozdulás résztvevői attól tartottak, hogy ha megszűnik az oktatás ingyenessége, a képzés nem lesz elérhető mindenki számára.

2012-ben számos ellenzéki tüntetésen voltak jelen a diákszervezetek képviselői is, akik a felsőoktatás megdrágulása és az oktatási intézményekben virágzó korrupció ellen tiltakoztak.

Oroszországban a korrupció az egész oktatást áthatja. Gyakran csúszópénzt kell fizetni a bejutásért, kezdve a jobb nevelést biztosító óvodáktól, egészen a színvonalasabb felsőoktatási intézményekig. Az értékes diplomákat pedig meg lehet vásárolni.
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Legalább tizenegyen életüket vesztették egy oroszországi bányaszerencsétlenségben

A bányából 237 embert mentettek ki. A baleset ügyében vizsgálat indult. Teljes cikk

52 éve nem volt ilyen alacsony az első alkalommal segélykérők száma az Egyesült Államokban

A november 6-án zárult héten 2,43 millió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban. Teljes cikk

Kimerülnek az egészségügy tartalékai, Csehország a szükségállapot bevezetését fontolgatja

A szükségállapot újbóli kihirdetését mérlegeli a cseh kormány a gyorsuló koronavírus-járvány miatt - jelentette ki Pavla Svrcinová országos... Teljes cikk