Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Raiffeisen: Magyarország növekedési fordulat előtt áll

A Raiffeisen elemzői szerint Magyarország növekedési fordulat előtt áll, a kérdés csak az, mikor és milyen lendülettel indul majd be a gazdaság, ezért a Raiffeisen elemzői csapata a korábbi 0,5 százalékos GDP-csökkenésről 0 százalékra, azaz stagnálásra változtatta az idei évre szóló növekedési előrejelzését.

Török Zoltán, a bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta: ha például a mezőgazdaság egy átlagos évet érne el, és más tényezők is kedvezően alakulnak, akár 1 százalékos is lehetne a gazdasági növekedés.

Kiemelte: mindeközben alacsony lesz az infláció, várhatóan a jegybank 3 százalékos inflációs célja alatt marad, ami lehetővé teszi az elmozdulást egy alacsonyabb szintű kamatkörnyezet felé.

Török Zoltán kifejtette: a tavalyi aszályos mezőgazdasági év a 2012-es 1,7 százalékos gazdasági visszaesésből mintegy 0,8 százalékot jelentett, ha idén egy átlagos év lenne az agrárgazdaságban, az akár 0,5 százalékkal növelné meg a gazdasági bővülést.

A vezető elemző szerint idén jól teljesíthet a feldolgozó ipar. Kifejtette: az autóipari cégek esetében a Mercedes 2013-ban több mint megduplázza az autók gyártását, a tavalyi 40 ezer darab gépkocsi után idén 100 ezer autó gyártását tervezik, és az Audi is jelentős gépkocsigyártást jelzett. A vezető elemző az elektronikai ipar esetében is bővülést vár az elmúlt években tapasztalt visszaesés után.

Török Zoltán úgy vélte: az alacsony infláció miatt a lakossági fogyasztás is erőre kaphat, a Raiffeisen elemzői egyébként egész évre 2,3 százalékos pénzromlási ütemet várnak. A végrehajtott 5,2 százalékos nyugdíjemelés jelentősen hozzájárulhat ahhoz is, hogy idén már pozitív tartományban legyen a hazai fogyasztás. Jó esély van a fogyasztás bővülésére, sőt arra is van remény, hogy ez az idei második negyedévben bekövetkezzen - mondta Török Zoltán.

Ez évre és jövőre is 3 százalék alatti pénzromlást valószínűsítenek a Raiffeisen szakértői, az alacsony inflációs környezet miatt az idei év végére akár 4 százalék alá, 3,75 százalékra csökkenhet a jegybanki alapkamat - mondta. Reális az, hogy idén is sikerül a GDP-hez mérten a 3 százalék alatti államháztartási hiányt elérni - fűzte hozzá Török Zoltán.

Keszeg Ádám elemző arról szólt, hogy az eurózóna gazdasági kilábalásában egyelőre nincs lendület, miközben folytatódik a válságkezelés újabb gócpontokkal. Kiemelte: Olaszországban változatlanul "ingoványos" a politikai helyzet, de terítéken vannak Szlovénia problémái is.

Kifejtette: Szlovénia esetében a bankrendszerrel komoly gondok vannak, súlyos bankválság bontakozhat ki, a nem teljesítő hitelek aránya a kintlévőségekhez mérten eléri a 20 százalékot.
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter