Megjelent: 11 éve

Rohamos tempóban képzik dolgozóikat a kkv-k

images

Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programjánál (HEFOP) a maradványösszeg egy részére kiírt, 3.4.1-es számú pályázatuk 487 nyertesének gyorsan kell cselekednie, mivel az év végéig le kell zárniuk minden projektjüket. Nemcsak nekik kellett azonban sietniük, a pályázat után ugyanis annyian érdeklődtek, hogy idén is fel kellett azt függeszteni a határidő lejárta előtt. Még ezzel együtt is több mint 900 pályázatot adtak be a kis- és középvállalkozások, s a nyertesek között összesen 3,87 milliárd forintnyi támogatást osztottak szét.

A nagy érdeklődés jól jelzi, hogy a hazai kkv-k komolyan veszik a náluk dolgozók képzését és továbbképzését - hangsúlyozta az irányító hatóság szakembere. "Hajlok arra a véleményre - tette hozzá -, hogy akármennyi ilyen pályázatot hirdetünk, mindig idő előtt fel kell függeszteni, és mindig többszörös lesz a támogatási kérelem." Tovább jelzi a program sikerét, hogy jó néhányan ismételten pályáztak, ami arra utal, hogy ezúttal sokan magasabb szinten folytatják tovább ezt a munkát.

Közép-Magyarország viszi a prímet

A korábbiakhoz hasonlóan a legtöbb pályázat idén is Közép-Magyarországról érkezett. A hat konvergenciarégió közül Észak-Magyarországról és Észak-Alföldről nyújtottak be legtöbben támogatási kérelmet, a fejlettnek számító Nyugat- és Közép-Dunántúlról lényegesen kisebb volt az érdeklődés. A hat hónapra jutó átlagos óraszám 124 óra. A legnagyobb óraszámú képzés 950 óra, a legkisebb 40. A legkapósabbnak a nyelvi, a vezető-, a vállalkozások működésével kapcsolatos, illetve az informatikai képzések bizonyultak.

A nagyvállalatok a nyelvi képzés mellett különösen a vezetőképzés iránt érdeklődtek, ugyanakkor meglehetősen kevesen igényeltek támogatást az EU-sra, valamint a munka- és egészségvédelmire, továbbá a környezetgazdálkodást érintőkre. A képzéseken résztvevők létszámát tekintve vegyes a kép, előfordulnak egy-két fős, de 300-400 résztvevős képzések is. A legtöbb nyertes a 6-8 millió forintos támogatási kategóriából került ki, a maximálisan elnyerhető 50 millió forintot vagy az ahhoz közelítő összeget csak néhány projektgazda kapta meg. A pályázat nyertesei közül többen már neki is fogtak a projekt végrehajtásának. A kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökség - tekintettel a kivételes helyzetre - lehetővé tette, hogy a pályázók a postára adás után azonnal elindíthatták a tanfolyamokat. A kedvezményezettek zöme viszont szeptembertől indítja a munkahelyi képzési hajrát.

Világgazdaság
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter