Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Románia: béremelésért tüntetett több ezer pedagógus

Több ezer pedagógus tüntetett Bukarestben 50 százalékos béremelést és a kormány távozását követelve.

images

Az oktatási szakszervezetek elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a kormány megtámadta az alkotmánybíróságon a parlament egyik korábbi döntését, mely szerint októbertől 50 százalékkal nő a közoktatásban dolgozók bére.

Éppen a szerdai tiltakozási akció közben tette közzé a taláros testület a határozatát, amellyel elutasította a kormány keresetét. Ez azt jelenti, hogy a törvényhozói testületnek a döntése a pedagógusok béremeléséről nem ütközik alaptörvénybe.

A kormány korábban azért támadta meg az alkotmánybíróságon a parlament által megszavazott jogszabályt, mert szerinte a költségvetésben nincs fedezet a többletkiadásra. Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök közölte: a büdzsé csak a korábban betervezett fizetésemelést bírja el. E szerint szintén októbertől kilenc százalékkal növelik a pedagógusok béreit. Hasonló álláspontot fogalmazott meg Traian Basescu államfő is, aki élesen a bírálta a parlament döntését és a szakszervezetek követelését. Az oktatási érdekvédelmi szervezetek mellett ugyanis a tisztviselők és az egészségügyi alkalmazottak is 50 százalékos béremelési követeléssel álltak elő.

Basescu szerint a politikusok és a szakszervezetek felelőtlen magatartása idézte elő a múlt héten a lej fokozott leértékelődését. A pedagógusok béremelésének az ügye most az államfő kezébe került.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter