kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Romániában sokat kockáztat, aki feketén dolgoztat

Megújították a magyar és a román munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési szervezetek együttműködési megállapodását - közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) az MTI-vel hétfőn.

A közlemény szerint az érintett tárcák élén, a felügyelőségek vezetőségében bekövetkezett változások, az ellenőrzési munka főbb célterületeinek, módszereinek változásai is indokolták a 2008-ban aláírt magyar-román munkafelügyeleti együttműködés hétvégi megújítását.

Az OMMF közleményében kitért arra is, hogy a két ország illetékesei közötti megbeszélésen szó volt egyebek mellett a határ menti megyék felügyelőségei közötti együttműködés kiszélesítéséről, a határ mindkét oldalán tevékenykedő vállalkozásoknál tartott, egyes ellenőrzési jegyzőkönyvek esetleges megküldéséről, a kiemelt ellenőrzési célterületekről, illetve a feketefoglalkoztatás visszaszorításának lehetőségeiről.

Mint a főfelügyelőség írta, a román munkaügyi, munkavédelmi ellenőrzések kiemelt területeiről Dantes Nicolae Bratu főfelügyelő beszámolva szólt arról, hogy a fakitermelésben, az építőiparban, és a jelentős számú külföldi tulajdonban lévő sütőipari üzemekben érdekelt vállalkozások hívják fel legtöbbször magukra a felügyelők figyelmét a munkahelyi fegyelem hiányából, az alkoholfogyasztásból eredő veszélyes helyzetek és balesetek nagy számával. Emellett, a fakitermelésben dolgozó kisebb vállalkozások a feketefoglalkoztatásban is élen járnak.

A bejelentés nélküli foglalkoztatás Romániában jelentős kockázattal jár, ugyanis az egy feketén foglalkoztatott munkavállalóért kiróható 5.000 eurós pénzbírság kivételesen magasnak számít a térségben, és 5 feketemunkás után nem közigazgatási, hanem bűnvádi eljárást indítanak a vétkes munkáltató ellen.

A magyar gyakorlathoz hasonlóan Romániában is szerveznek olyan ellenőrzéseket, melyek egy-egy munkáltatói csoportot céloznak meg. Míg az idén a magyarországi felügyelőségek a karbantartásra vonatkozó előírások betartását, a bankokat, a vagyonvédelmi a vállalkozásokat, a postai szolgáltatókat, a szórakozóhelyeket vagy éppen a húsipari cégeket vették górcső alá az év különböző időszakaiban, addig romániai kollégáik az erdészetekben, az építkezéseken, a kikötőkben és a nyári szezon kezdetekor a tengerparti vendéglátó-ipari egységekben végeztek célzott ellenőrzéseket - olvasható a közleményben.

Kardkovács Kolos, a Nemzetgazdasági Minisztérium jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára beszédében az Európai Bizottság Zöld Könyvében rögzített, a foglalkoztatáspolitikára vonatkozó ajánlások követésének fontosságára, a foglalkoztatás bővítésével összefüggésben a legális munkahelyek adta szociális biztonságra helyezte a hangsúlyt.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek