Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 11 éve

Sikertelenek a szerb kényszervállalkozók

Az újonnan indult vállalkozások csupán 15,3 százaléka marad fenn három évnél tovább Szerbiában - tudatja a Népszabadság.

Jelenleg a vállalkozói kedv élénkítése is rendkívül nagy feladatot jelent a szerb gazdaságpolitika számára - jelentette ki a DKMT Eurorégió gazdasági kamaráinak jubileumi ülésén, Szegeden dr. Stevan Vasiljev, a Szabadkai Közgazdasági Egyetem professzora. Az utóbbi időben ugyanis rengeteg vállalkozás alakult Szerbiában, de rendkívül sok meg is szűnt (három évnél tovább is csupán 15,3 százalékuk bírta a piaci versenyt), így a tapasztalatokat látva nincs sok kedvük az embereknek vállalkozásba fogni.

A felmérésben szereplő 2000 vállalkozótól azt is megkérdezték, hogy miért indította el a vállalkozását: 50,6 százalékuk azt válaszolta, hogy mert esélyt látott a piaci megkapaszkodásra, 49,4 százalékuk viszont eleve nem is bízott a sikerben, csakhogy nem volt más lehetősége a megélhetésre. Ezek a kényszervállalkozók sajnos nem tűzik ki maguk elé azt a célt, hogy vállalkozásuk növekedjék, csupán azt szeretnék elérni, ha annyit keressenek vele, amennyiből olyan színvonalon megélhetnek, mintha valahol teljes munkaidőben robotolnának - írja a Népszabadság.

Vasiljev professzor szerint további probléma, hogy a vállalkozások csak nagyon kevés embert foglalkoztatnak (ötnél több embert csak a vállalkozások 14 százaléka alkalmaz), illetőleg hogy a vállalkozásra alkalmas, fiatal, jól képzett fiatalok külföldi karrierre vetemednek. Így esélyük sincs a szerb kkv-szektornak megerősödni, különösen úgy, hogy a női vállalkozások aránya csupán 5,6 százalék. Márpedig általában a családi vállalkozások működnek a legjobban, ehhez viszont elengedhetetlen a női szerepek jelenléte.
Follow hrportal_hu on Twitter