Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Sok az álláskereső a Dunántúlon

Ötödik hónapja tart az álláskeresők számának mérsékelt növekedése a közép-dunántúli régióban; a 3 megyében mintegy 65 ezer regisztrált munkanélkülit tartanak számon - közölte a regionális munkaügyi központ PR referense.

images

Jankóné Szépe Mónika tájékoztatása szerint a Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyét magába foglaló régióban tavaly év végén 8,4 százalékos volt a KSH által számított munkanélküliségi ráta, ami 3,2 százalékponttal magasabb, mint 2008 azonos időszakában volt.

A térségben a nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 2009 végén 12,2 százalék volt, 4,7 százalékponttal magasabb, mint a korábbi év azonos időszakában. A régión belül Komárom-Esztergom megyében a legalacsonyabb (10,9 százalék) és Veszprém megyében a legmagasabb (13,3 százalék) ez az arány.

A korábbi hónapokhoz képest a múlt év végén Fejér megyében regisztrálták a legtöbb álláskeresőt, a térségben nyilvántartott összes munkanélküliek csaknem kétötödét.

Az álláskeresők számát illetően nem sokkal marad el Fejértől Veszprém megye, a regisztrált munkanélküliek egynegyedét pedig Komárom-Esztergom megyében tartják számon.

Az álláskeresők többsége férfi, valamint fizikai foglalkozású. Legtöbbjüknek szakmunkás végzettsége van, s a 26-35 éves korosztályhoz tartozik. Ugyanakkor az év végére tovább nőtt a munkaerő-piacon hátrányos helyzetű, 50 éven felüli álláskeresők száma.

A statisztikák szerint 2008 azonos időszakához képest 17,4 százalékkal több a tartósan - 1 éven túl munkát nem találó - álláskeresők száma a régióban.

Jankóné Szépe Mónika tájékoztatása szerint a múlt év végén a régióban 5 vállalkozás jelentett be összesen 73 fős létszámfejlesztést, 6 foglalkoztató pedig összesen 154 dolgozó elbocsátására vonatkozó létszám-leépítési szándékot.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter