Megjelent: 16 éve

Sokan az egyetemen pihentetik diplomájukat

Már több mint tíz éve a diploma megszerzésének feltétele a nyelvvizsga megléte. Ennek ellenére a felsőoktatási intézmények beszámolója szerint még mindig jellemző, hogy a diákok egy része azért nem kapja kézhez felsőfokú végzettségét igazoló oklevelét, mert nem rendelkezik az ehhez szükséges nyelvvizsgával.

A Miskolci Egyetemen összegyetemi szinten javult a nyelvvizsgával rendelkező végzős hallgatók aránya a tavalyihoz képest - közölte Szűcs István tanulmányi rektorhelyettes. Közölte: az idén több mint 2.100 hallgató tett záróvizsgát tanulmányai végén, közülük több mint 1.600-an rendelkeztek nyelvvizsgával, így diplomájuk átvételének nem volt akadálya. A tavalyi adatokhoz képest ez 1,5-2 százalékos javulást jelent.

Szűcs István azt is kiemelte, hogy a diplomaosztó ünnepségek után nyelvvizsgát szerzett hallgatók a nyáron is átvehetik - többen meg is tették már - diplomájukat, s a korábbi évekhez hasonlóan az őszi államvizsgák idején tovább javul majd a 2007/2008-as tanévre vonatkozó arány. Megjegyezte: nyáron is nyelvvizsgáznak a hallgatók, így őszre birtokában lesznek a szükséges dokumentumoknak, s akkor vehetik majd át diplomájukat.

A veszprémi Pannon Egyetemen 1.584-en végeztek 2008-ban, 31 százalékuk nem vehette át a diplomáját, mert nem rendelkezett nyelvvizsgával - közölte Kőnigné Dohanics Márta kommunikációs vezető. Hozzátette, hogy az utóbbi három év tendenciája nem mondható kedvezőnek: 2006-ban 1.357-en végeztek és 21 százalékuknak hiányzott a nyelvvizsgája, 2007-ben pedig az 1.374 végzős között 30 százalék volt az arány.

Az oktatási tárca korábban azt közölte, hogy alapvetően csökkenő tendenciát mutat azoknak a száma, akik azért nem kapják kézhez végzéskor a diplomájukat, mert nincs nyelvvizsgájuk. Korábban egyes területeken, így a műszaki képzésben a végzősök között elérte a 40 százalékot azoknak a száma, akik nem szereztek nyelvvizsgát.

Különösen szembetűnőnek nevezte, hogy a Pannon Egyetemhez tartozó keszthelyi Georgikon Mezőgazdaság-tudományi Karon az idén végzett 176 hallgató 44 százalékának nem volt nyelvvizsgája, így nem jutott hozzá a diplomájához. Elgondolkodtató a kommunikációs vezető szerint az is, hogy a veszprémi egyetem bölcsészettudományi karán az idén végzett 347 hallgató 21 százaléka nem rendelkezett nyelvvizsgával, a mérnöki karon pedig a 103 végzős 35 százalékának hiányzott a szükséges nyelvvizsgája.

A Pécsi Tudományegyetemen is többen nem vehették át, vagy nem kaphatják kézbe ebben az évben a diplomájukat, egyebek mellett azért, mert még nem tették le a nyelvvizsgát. Lengvárszky Attila oktatási igazgató hangsúlyozta, egyelőre összesített adatok még nem állnak rendelkezésre arról, hány diákot érint ez az egyetem tizenkét karán.

A hallgatók oklevelét időkorlátozás nélkül kiadják, ha az adott szakra előírt nyelvvizsga-követelménynek eleget tesznek.

Az oktatási igazgató kitért arra: talán a legrosszabb a helyzet a Pollack Mihály Műszaki Karon, ahol a 840 végzős közül 294 nem kapta meg a diplomát a nyelvvizsga hiánya miatt. Szólt arról is, hogy az elmúlt tanévben 6.020-an végeztek a Pécsi Tudományegyetemen: 5.342-en szereztek oklevelet, 678-an különböző okok miatt - a többi között a nyelvvizsga hiánya miatt - nem vehették azt át.

A Debreceni Egyetemen a végzősök negyede nem kapott az idén diplomát, mert a diplomaosztás idejéig nem sikerült középfokú nyelvvizsgát szereznie. A Budapesti Corvinus Egyetemen az elmúlt három évben 15 százalék vagy annál kisebb volt ez az arány - derül ki az egyetem közléséből.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három iskolája

Csaknem hétmilliárd forint uniós és hazai támogatásból megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három legnagyobb iskolája - jelentette be Avramucz... Teljes cikk

Így lesz 2024 a fejlesztések éve a szakképzésben

2024 a fejlesztések éve a szakképzésben - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős... Teljes cikk

Brutálisan visszaesett a nyelvvizsgázók száma

Míg a vizsgázók száma csökken, a nyelvvizsgák díjai emelkednek. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek