Megjelent: 3 hónapja

Spanyolország teszteli a rövidített munkahét hatásait

Egy pilotprojekt keretében tízmillió euróból tesztelik a spanyolok a rövidített munkahét bevezetésének hatásait a kis- és középvállalati szektorban.

Minimum heti fél nappal rövidítenék le egy kísérleti projekt keretében a munkahetet a teljes fizetés megtartása mellett a kkv-szektorban Spanyolországban. Az ehhez nyújtott anyagi támogatás elnyerése érdekében a programba jelentkező vállalatoknak olyan módszereket kell kidolgozniuk a termelékenység növelésére, amelyek kompenzálják a bérköltségek terén jelentkező kiadások emelkedését - írja az Euronews.

A cégeknek ezeket a változtatásokat egy éven belül be is kell vezetniük, és legalább két éven át futtatniuk.

A rövidített munkahétről szóló vita - amely szerint növeli a produktivitást növeli, ha az embereknek alacsonyabb óraszámban kell dolgozniuk –, jó ideje tart már, de a pandémia idején új lendületet kaptak az ezzel kapcsolatos projektek és kísérletek.

A spanyol kormány részben finanszírozza a munkaidőt csökkentő vállalatok bérköltségeit, ezen felül pedig hozzájárul a képzést és termelékenységet javító intézkedések bevezetésének finanszírozásához is.

A programba csak teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottakat vehetnek be, a nőknek pedig olyan arányban kell jelen lenniük a kiválasztottak közt, amilyen arányban a cégen belül jelen vannak.

A 20 főnél kevesebb alkalmazottal működő cégek esetében legalább a dolgozók 30 százalékának kell csökkenteni a munkaidejét, a 21-249 fő közti foglalkoztatók vállalatoknál az alkalmazottak 25 százalékát kell bevonni a kísérleti programba.

Egy spanyol távközlési nagyvállalat, a Telefonica már bevezette a négy napos munkahét intézményét, miután 150 fő bevonásával tesztelték a modellt, itt azonban a lehetőséggel élőknek le kell mondaniuk fizetésük 12 százalékáról. Magyarországon a Magyar Telekom teszteli a négynapos munkahetet. A kezdeti kísérleti programot szintén 150 fővel indították, jövőre viszont már 300 embert vonnak be annak második fázisába.

Fotó: unsplash.com

  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek