Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Start-munkaprogram: vissza a munka világába és a juhtelepre

Juhtelepet alakítottak ki Kunmadarason a Start-munkaprogram keretében. A beruházás a földművelésügyi miniszter szerint egyszerre szolgálja az egykor országos hírű helyi juhtenyésztés felélesztését és a munkanélkülivé vált, az állattenyésztésben és növénytermesztésben nagy tapasztalatot szerzett emberek visszavezetését a munka világába.

Fazekas Sándor a beruházás csütörtöki ünnepélyes átadásán elmondta, hogy a Belügyminisztérium 36,7 millió forintos támogatásával jött létre a teljes mértékben közművesített, a dolgozók számára szociális helyiségekkel is ellátott juhtelep, ahol téli és nyári szállást is kialakítottak az állatoknak, illetve takarmány-és trágyatárolót is építettek.

Az önkormányzat úgy biztosít megélhetést az álláskeresőknek, hogy közben egy hosszú távú tevékenység alapjait rakja le - mondta a miniszter.

Fazekas Sándor szerint Kunmadaras a Start-munkaprogramtól óriási lehetőséget kapott munkanélküli lakosságának visszavezetésére a munka világába, az eddig kihasználatlan repülőtér hasznosítására.

A miniszter elmondta: az önkormányzat 2014-ben induló állományként ötven anyajuhot és egy tenyészkost vásárolt. Az állatokat a közmunka keretében megtermelt takarmánnyal etették, a szaporulatot és a fel nem használt takarmányt értékesítették. Az önkormányzat a gazdákkal összefogva elindította a bérlegeltetés szolgáltatást is: 2014-ben négy gazdától 50 darabos állományt legeltettek, 2015-ben 23 gazda 621 anyajuhát és 7 tenyészkosát.

Guba László Albert, Kunmadaras polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: a mintegy négy hektáros telepen jelenleg 500 anyajuh és 9 tenyészkos alkotja jelenleg az állományt. A telepen 170, a településen összesen 500 közmunkás dolgozik.

Az elmúlt évben a közfoglalkoztatási program megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül Pintér Sándor belügyminiszter miniszteri elismerő oklevélben részesítette a települést.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter