Megjelent: 10 éve

Szakemberhiány: sokat segíthetnek a vállalati és iskolai együttműködések

Hiány van a korszerű tudással rendelkező szakemberekből és az iskolai utánpótlás sincs megoldva - figyelmeztet az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ).

Kassay Jenő, az ÉMSZ ügyvezető titkára szerint az egyre nagyobb méreteket öltő építőipari szakemberhiány az utóbbi évek oktatáspolitikájának köszönhető, mivel az elsősorban a felsőoktatást támogatta. Ráadsul csökkeni kezdett a szakképzés presztízse is, amely a jelentkezők számának csökkenéséhez vezetett, olvasható a Világgazdaságban.

Nyugat-Magyarországon mindössze öt bádogos hallgató végezhet idén nappali képzésben, mondja Sándor Mátyás, a veszprémi Medgyaszay István Szakképző Iskola igazgatója. Az iskolában még 30 tetőfedő és összesen 12 ács tanul.

A naprakész szakképzés fellendítésében, valamint a karrierút vonzóbbá tételében egyre nagyobb szerep jut a vállalati és iskolai együttműködéseknek. Lindab például több iskolával is együttműködik.

Világgazdaság
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter