Megjelent: 11 éve

Szakmai alkalmasságot is mérhetnek a tanárképzésre jelentkezőknél

A felsőoktatás átalakítását követően végre alkalmuk nyílhat az egyetemeknek és főiskoláknak, hogy a tanárképzésre jelentkezőknek ne csak a hozott pontjaikat számítsák, hanem szakmai alkalmasságukat is megvizsgálhassák - mondta Hoffmann Rózsa a KDNP oktatási szakpolitikusa, aki a képzés színvonala miatti aggodalmának adott hangot napirend előtti felszólalásában, kedden a Parlamentben - adta hírül a Népszava.

images

images

Több ponton is érinti a tanárképzést a felsőoktatás átalakítása, mely kapcsán Hoffmann Rózsa, a KDNP oktatási szakpolitikusa aggodalmát nem csak az újfajta tanárképzésre járó fiatal tanárok szakmai képzettsége miatt fejezte ki, de további kérdéseket is feltett. A képviselő úgy véli, a tervezett átalakítás szerint ugyan bevezetnék a féléves önálló szakmai gyakorlatot is, de ehhez a jogi szabályozás egyelőre nem biztosított. Az sem tisztázott továbbá, hogy melyik iskolákban nyílik majd lehetőség a féléves szakmai gyakorlat elvégzésére, illetve lesznek-e mentortanárok, akik segítik a gyakorló tanárokat - hívta fel a figyelmet a politikusnő, majd hozzátette: fontosnak tartja, hogy a felsőoktatási intézményeknek lehetőségük legyen a tanárképzésre jelentkezők szakmai alkalmasságának vizsgálatára.

A feltett kérdésekre Arató Gergely oktatási államtitkár elmondta, hogy a közoktatás megújításának egyik legfontosabb területe a tanárképzés rendszerének megújítása. Szerinte a tanárok felkészültsége meghatározó a közoktatás eredményessége szempontjából. Válaszában hangsúlyozta, hogy a felsőoktatási intézmények feladatának tartja a szakmai gyakorlati helyek kialakítását, ezzel kiemelve az intézmények szerepvállalását a tanárképzés egészének kialakításában.

Edupress.hu / Népszava
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter