Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Száz elbocsátott munkás állította le a forgalmat Erdélyben

Több mint egy órán át állt a forgalom hétfő délelőtt az E60-as országúton a Kolozs megyei Aranyosgyéres (Campia Turzii) térségében, mert a Mechel vasipari üzem elbocsátott munkásai lezárták az utat.

Az aranyosgyéresi üzem bezárása miatt tiltakozó munkások akciójának következtében több száz méteres autósorok alakultak ki Aranyosgyéres határában, noha a rendőrség elterelte a forgalmat.

A vasipari üzem mintegy száz elbocsátott munkása próbált nyomatékot adni az immár több hete tartó tiltakozásának. A munkások azt kifogásolják, hogy a munkáltató csak részletekben akarja kifizetni a három havi bérükkel egyenértékű végkielégítést, és ennek fedezetét az üzem gépeinek ócskavasként történő értékesítéséből próbálja előteremteni, a gépek feldarabolásához pedig az elbocsátott munkások segítségét kérte.

Az orosz tulajdonban levő Mechel csoport február végén közölte, hogy jelképes összegért, 230 lejért (16 ezer forintért) eladta romániai gyárait a - két orosz állampolgár által Romániában bejegyzett - Invest Nicarom társaságnak. A vásárló a Mechel East Europe Metallurgical Division SRL, a buzaui Ductil Steel, a vörösacéli (Otelu Rosu) Ductil Steel, az aranyosgyéresi Mechel és a targovistei Mechel, valamint a brailai Laminorul üzemek tetemes adósságállományát is átvállalta.

Az aranyosgyéresi vasipari kombinátban 1989 előtt mintegy 11 ezer munkás dolgozott. A 2003-as privatizáció idején a nagyüzemnek már csak 5600 alkalmazottja volt. A gazdasági válság következtében azonban a Mechel gyártási kapacitásai leépítésére kényszerült, s 2012 júniusától több szakaszban bocsátotta el a megmaradt 1700 alkalmazottját.

A mintegy 20 ezer lakosú, 7,5 százalékban magyarok által lakott Kolozs megyei városban a vasipari nagyüzem és ennek beszállító cégei biztosították a munkahelyek jelentős hányadát.
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter