Megjelent: 10 éve

Szigorítást sürgetnek a rendőrök

A Független Rendőr Szakszervezet követeli, hogy a jogalkotó szervek ismételten vizsgálják felül a hivatalos személy elleni erőszakos bűncselekmények büntetési tételeit, a büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárási szabályok megfelelő módosításával biztosítsák a tettesek gyorsított, az elkövetéstől számított 90 napon belüli felelősségre vonását, valamint a bíróságok büntetés kiszabási gyakorlatának szigorítását, annak érdekében, hogy a kimért büntetések valóban kellő visszatartó erőt jelentsenek a rendőrök elleni támadásoktól.

"Az elmúlt időszakban több alkalommal is felhívtuk a közvélemény és a jogalkotásért felelős minisztérium figyelmét a rendőrök büntetőjogi védelmére vonatkozó jogszabályok szigorításának szükségességére. Kezdeményezéseinknek szomorú aktualitást adnak a múlt heti események. A menekülő betörő által Budapest III. kerületében combon lőtt, életveszélyes sérüléseket szenvedett rendőr esete sajnos nem elszigetelt, egyedei jelenség. 2008. január óta 14 esetben okoztak az elkövetők súlyos sérüléseket a rend intézkedő őreinek!

A megtámadottak sok esetben maradandó sérüléseket szenvedtek, egyikük pedig tavaly februárban, egy esztergomi családi veszekedés kapcsán kezdeményezett intézkedés során el is hunyt. 37 éves kollegánk életét a 9 milliméteres pisztollyal mellébe leadott lövés miatt már sajnos nem tudták megmenteni a helyszínre érkező mentők. A hivatalos személy elleni erőszakos bűncselekmények száma - a Legfőbb Ügyészség statisztikai adatai szerint - 2008-ban 11 százalékkal emelkedett, ami illeszkedik az általános tendenciákba, mivel ugyanezen időszakban 22 százalékkal nőtt a személy elleni bűncselekmények száma is. A bűnözők egyre erőszakosabb fellépése egyértelművé teszi, hogy erőteljesebb büntetőjogi védelmet kell biztosítani a rendőröknek!

A III. kerületben megsebesített, tagságunkhoz tartozó rendőrtiszt helytállását példaértékűnek tekintjük és a hosszas utókezelésre szoruló kollégát 100.000 forintos gyorssegélyben részesítjük. A problémát azonban nyilvánvalóan nem az utólagos elismeréssel, hanem a megelőzés eszközeivel kell kezelni!

Mindezek alapján az FRSZ követeli, hogy a jogalkotó szervek ismételten vizsgálják felül a hivatalos személy elleni erőszakos bűncselekmények büntetési tételeit, a büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárási szabályok megfelelő módosításával biztosítsák a tettesek gyorsított, az elkövetéstől számított 90 napon belüli felelősségre vonását, valamint a bíróságok büntetés kiszabási gyakorlatának szigorítását, annak érdekében, hogy a kimért büntetések valóban kellő visszatartó erőt jelentsenek a rendőrök elleni támadásoktól!

Követeljük továbbá, hogy a jogalkotásért felelős személyek a hivatásos állomány szolgálati viszonyára vonatkozó szabályok módosítása, a jogosultságok és járandóságok megvonása előtt gondolkozzanak el egy kicsit és végre kellő súllyal értékeljék azt a körülményt, hogy az egyre agresszívebben fellépő elkövetőkkel szemben intézkedő rendőrök napi szinten kerülnek életveszélyes helyzetekbe!" - olvasható a Független Rendőr Szakszervezet közleményében.

Országos Sajtószolgálat
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter