Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Szijjarto: A munkaerőpiac problémáira nem megoldás a migráció

Magyarország álláspontja szerint a migráció nem jó válasz sem Európa munkaerő-piaci problémáira, sem a demográfiai kihívásaira - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1-nek.

images

images

A hét elején Luxembourgban az uniós külügyminiszterek az EU globális stratégiáját vitatták meg, és az látszik, hogy az uniós intézményeknél még mindig nem sikerült átállítani a bevándorláspolitika fókuszát, hiszen továbbra is az elosztásról, a migrációs csatornák szélesítéséről és az ide készülők inspirálásáról van szó. Magyarország ezzel ellentétes állásponton van: az ország szerint meg kell szüntetni a bevándorlási nyomást, mert az nem jó válasz a kontinens gondjaira - hangsúlyozta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter kiemelte: ezért egyoldalú nyilatkozatot fűztek az uniós stratégiához világossá téve, hogy "semmilyen európai uniós testület által elfogadott stratégia nem írhatja felül" a tagállamok hatásköreit a bevándorlás szabályozása tekintetében, és senki nem kényszeríthet ránk "olyan bevándorlási politikát, amelyet a magyar emberek elutasítottak".

Arra is kitért, hogy a Brexittel kapcsolatban Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az EU és Nagy-Britannia gazdasági, kereskedelmi és befektetési kapcsolatainak a lehető legrugalmasabbnak kell maradniuk, és az ott dolgozó legalább hárommillió uniós polgár jogait meg kell védeni. Hozzátette: a Nagy-Britanniában élő magyar közösségről minden miniszter kollégája elismerően beszélt, és nem kérdés, hogy a magyarok hozzájárulnak az ország fejlődéséhez.

Follow hrportal_hu on Twitter