Megjelent: 7 éve

Szja-t vetnek ki a korhatár előtti nyugdíjakra

A fegyveres erőktől korhatár előtt nyugdíjazott, szolgálati járandóságban részesülők számára a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által januárban kipostázott értesítőkön 16 százalékos elvonást tüntettek fel, holott adómentes bevételként szerepelt a papíron - írja a Napi Gazdaság.

A Független Rendőr Szakszervezet megkereséssel fordult a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, hogy pontosan minek is minősül ez az elvonás, ha nem adónak vagy adóelőlegnek.

A levont összeget olyan "csökkentésként" nevezi meg a nyugdíjfolyósító, amelynek mértéke megegyezik a személyi jövedelemadóval. A Nyufig által kiküldött értesítőben ugyanakkor az is szerepel, hogy az 2012-ben folyósított ellátás adómentes bevétel - derül ki az FRSZ-nek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának vezetőjéhez intézett megkereséséből.

A szakszervezet felvetette, hogy annak fényében, hogy az elvonás az adó összegével egyezik meg, az érintettek miként tudnak igénybe venni adókedvezményeket (például családi adókedvezményt).

A NAV úgy nyilatkozott, hogy az elvonás ugyan a "személyi jövedelemadóval azonos mértékű", de nem adó, így nem lehet kedvezményt igénybe venni.

Az elvonás, miután a jogszabályt, lehetőséget ad rá, nem sért törvényt, de vélhetően alkotmányossági problémákat vethet fel - mondta a Napi Gazdaság kérdésére Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst and Young adószakértője, aki azonban azt is megjegyezte, hogy ennek tisztázása nem adóügyi, hanem járadékmegállapítási kérdés, ezért nem is az adóhivatal dolga. Ilyen esetek jogosságát illetően a járadéktörvényt kell vizsgálni, amelynek alapja visszavezethető lehet az adótörvényre is.

Napi Gazdaság
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter