Megjelent: 12 éve

Szlovákia megnyitja kapuit az ukránok előtt

A szlovák kormány felmondja az Ukrajnával kötött, az állampolgárok kölcsönös foglalkoztatásáról szóló kormányközi egyezményt, mivel az korlátozza a Szlovákiában alkalmazott számát - írja a Napi Gazdaság.

images

images

Az egyezmény évente csupán 200 ukrán polgárnak tette lehetővé a tartós szlovákiai munkavállalást, további 300 ukránnak pedig a szezonális, legfeljebb 6 hónapra szóló, foglalkoztatást.

Ezt a szűkre szabott keretet már idén február derekán kimerítették. Az egyezmény felbontását követően az ukránok szlovákiai alkalmazása általános előírások szerint történik majd. A szlovák munkaügyi minisztérium szerint egyszerűsödni fog a keleti szomszéd polgárainak alkalmazásához szükséges ügyintézés.

Bár Szlovákia az Európai Unió tagállamai közül az egyik legmagasabb munkanélküliségi aránnyal rendelkezik, gyorsan növekvő gazdaságának számos ágazata mégis munkaerőhiánnyal küszködik. Ennek egyik oka, hogy megközelítőleg 180 ezer szlovák állampolgár dolgozik külföldön, döntően Csehországban, Nagy-Britanniában, Írországban és Magyarországon. Az autóipar, az építőipar, az IT-ágazat mellett a gépipar, a mezőgazdaság és a fafeldolgozó ágazat is emberhiánnyal küzd.

A Hospodárské Noviny gazdasági napilap szerint az ukránok számára még a visegrádi térségben legalacsonyabb szlovák bérszínvonal is vonzó lehet, hiszen míg Szlovákiában az országos átlagbér idén túllépi a 20 ezer koronát (körülbelül 150 ezer forint), addig az ukrán átlagbér átszámítva 6000 korona, a minimálbér pedig 2200 korona.

Napi Gazdaság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter