Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Szlovákia: orvostanhallgatóból ápoló

A szlovák oktatási minisztérium egy évre szóló kötelező gyakorlatra utasította az orvostudományi egyetemeket és az egészségügyi szakközépiskolákat, illetve rajtuk keresztül az orvostanhallgatókat, hogy így pótolják a jobb fizetésért külföldre távozó ápolókat - írta kedden a pozsonyi Pravda.

A nagy viták után módosított felsőoktatási törvény hatályos rendelkezései nyomán állhatott most elő az a helyzet, hogy a három hónap múlva államvizsgázó orvostanhallgatók is kénytelenek egy évre megszakítani a tanulmányaikat, s ezt az egy évet valamelyik kórházban vagy rendelőben, betegápolóként vagy asszisztensként kell ledolgozniuk.
Az érintett oktatási intézmények és a hallgatók egyként felháborító diszkriminációnak találják, hogy az állam ilyen eszközökkel akar olcsó egészségügyi segédszemélyzethez jutni, pótolandó a túlórákkal együtt havi 14 ezer koronás hazai fizetésnek hátat fordító munkaerőt.

Az oktatási tárca megerősítette, hogy a rendelkezés az egészségügyi tárca kérése nyomán született. Az oktatási intézmények tanácstalanok, mert egy évre diákok százait, ezreit veszítik el, s velük együtt a diákokért járó állami támogatást, az úgynevezett fejpénzt is. Nem szólva arról, hogy a magiszteri képzés első évfolyamai most diák nélkül maradnak.
Azok, akiket most kötelező jelleggel dolgozni küldenek, a diákkedvezményektől ugyanúgy elesnek, ahogy szüleik is elesnek a tanuló gyermekeik után járó családi pótléktól.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter