Szerző: HR Portal
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 10 éve

SZMM: tanulmányutak harmincmillióért

Két, turisztikai programokban bővelkedő tanulmányút finanszírozását határozta el a Munkaerő-piaci Alapból a munkaügyi minisztérium - adta hírül a Heti Válasz. Izlandra 14 millió forintos költséggel 15 főt utaztatott a szaktárca, s már készen állnak egy dél-franciai túrára (Marseille, Korzika, Párizs, Lyon), amelynek nyolc napjából öt tartalmaz szakmai programot. Az utazásokhoz fejenként 170 ezer forint költőpénz is jár, természetesen állami forrásból. A városnézésekkel tűzdelt tanulmányutakban minisztériumi dolgozók, szakszervezeti, illetve munkáltatói vezetők vehettek részt.

A tanulmányútról a Munkaerő-piaci Alap Irányító Testülete döntött, ennek megfelelően a foglalkoztatási alap központi keretéből állják a költségeket. A döntést azonban a miniszternek is helyben kellett hagyni. A Heti Válasz értesülése szerint mindez feszültséghez vezetett a szaktárca vezérkarában, mivel a döntést nem Herczog László, hanem Simon Gábor államtitkár, az MSZP országos választmányának elnöke írta alá a miniszter szabadsága alatt. A minisztérium sajtóirodája tájékoztatása szerint "a miniszter vizsgálja az út lemondásának lehetőségét".

A körülbelül 30 millió forint állami kiadással járó körutazás azért is visszás, mert a válság miatt kevesebb bevétellel kell számolnia az alapnak, miközben a munkanélküliek magas száma miatt nőnek a kiadások. Ráadásul a kormány forráskivonásokkal próbál úrrá lenni a helyzeten: legutoljára például 3,2 milliárdot zárolt az alap rehabilitációs részéből, veszélybe sodorva ezzel a fogyatékos munkavállalók munkahelyeit.

Heti Válasz
Follow hrportal_hu on Twitter