Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Szociális párbeszédbe kezdett a francia elnök

Francois Hollande francia elnök nyitotta meg hétfőn azt a két napig tartó "nagy szociális konferenciát", amelyen valamennyi szociális partner és a teljes kormány részt vesz.

Az elnökválasztási kampányban tett ígéretének megfelelően a szocialista államfő célja a szociális párbeszéd helyreállítása és a "szociális demokrácia" meghonosítása annak érdekében, hogy a válságkezeléshez szükséges strukturális reformokat az érintett felek beleegyezésével, konszenzusos alapon lehessen végrehajtani.

Hollande kezdeményezése jelentős újítást jelent Franciaországban, ahol a reformok többségéről a végrehajtó hatalom egyedül szokott dönteni, s ezért mindennaposak a társadalmi konfliktusok és a sztrájkok. A kormány elsősorban a tíz százalék feletti munkanélküliség csökkentésére, a versenyképesség javítására, a nyugdíjak és egyéb szociális problémák megoldására kíván kompromisszumos megoldásokat találni. A francia elnök ehhez Németországot és a skandináv országokat tekinti modellnek, ahol a kompromisszum számít mindennaposnak és sokkal ritkábbak a konfliktusok, mint Franciaországban.

"Franciaországban hiányzik a tárgyalás kultúrája" - hangsúlyozta Hollande a közel háromszáz szakszervezeti és munkáltatói szervezet vezetői részvételével rendezett konferencia megnyitójában. Azt is bejelentette, hogy alkotmányba szeretné iktatni, hogy a társadalmi párbeszéd ezentúl minden gazdasági és szociális kérdéssel kapcsolatos törvény elfogadásának előfeltétele legyen.

A munkáltatókhoz hasonlóan a szakszervezetek is üdvözölték a teljesen új módszert, amely az előző elnök, Nicolas Sarkozy felülről bevezetett reformjainak teljes ellentéte. Az exelnök általában csak azért fogadta hivatalában a szakszervezeteket, hogy közölje velük, milyen döntésekre számíthatnak. Hollande viszont a kétnapos konferencia után egyéves, német mintára történő folyamatos párbeszédet ígért.

Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az új módszernek megvan az a kockázata is, hogy nem vezet igazán hatékony eredményre, miután a francia szakszervezetek hagyományosan nagyon megosztottak, és ezért általában a kormányzatra bízzák, hogy a népszerűtlen intézkedéseket saját felelősségükre bevezessék.

Az illetékes kormánytagok részvételével hét kerekasztal köré szerveződő találkozó végén nem várható konkrét döntés. A konferencia elsősorban Hollande új kormányzati módszere nyitányának tekinthető, aki "a normális elnök" imázsának megfelelően a szociális partnerekkel folytatandó párbeszéd területén is szakítani kíván jobboldali elődje eljárásával.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter