kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Sztrájk helyett útlezárásokkal folytatódik holnap a demonstráció

A BKV szakszervezetei, az autóbusz sofőrök és a mérnökök már biztosan nem sztrájkolnak szerdán, illetve a legfrissebb hírek szerint a mozdonyvezetők munkabeszüntetése is meghiúsult. Félpályás útlezárások ettől függetlenül lesznek, a szakszervezetek nem adják fel a küzdelmet, bár a LIGA szerint a sztrájktörvény ellehetetleníti őket.

A LIGA honlapján ismerteti: június 29-én mégsem áll majd le az egész ország, mert a tavaly decemberben "fű alatt és villámgyorsan módosított sztrájktörvény végleg megszüntette a tiltakozás ezen formáját Magyarországon". A munkavállalók gazdasági és szociális érdekeit általában sértő intézkedések ellen igazán a közszférában és a közszolgáltatásokat végző vállalatoknál lehet sztrájkolni, ezek azok a területek, amelyek közvetlenül befolyásolják a kormányzatot. A LIGA szerint azonban mára már bizonyos, hogy a sztrájk valós lehetősége megszűnt ezeken a területeken.

Akik visszavonulót fújtak

A közelmúltban az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSzSz), a LIGA Szakszervezetek, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSz), a VTDSzSz, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Bánya-, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSz), és a Vasutasok Szakszervezete hirdetett sztrájkot június 29-ére.

A mérnökök és az autóbuszosok már a múlt héten bejelentették, hogy mégsem sztrájkolnak szerdán. Az MTSzSz elnöksége pozitívan értékelte a kormány tárgyalási szándékát - melyet július 4-ére ígértek -, ezért döntött a munkabeszüntetés lefújásáról. Az autóbuszos szakszervezetek azért nem sztrájkolnak, mert a munkáltatók (a Kapos, a Gemenc és a Pannon Volán) nem tárgyaltak az érdekképviseletekkel az elégséges szolgáltatásról.

A BKV kötöttpályás járműveinek vezetőit tömörítő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége június 29-ére egy kétórás figyelmeztető sztrájkot, július 7-re pedig egy határozatlan idejű munkabeszüntetést jelentett be. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság múlt csütörtökön foglalt állást a sztrájk törvényességéről, és azt állapította meg, hogy a benyújtott kérelem idő előtti, mivel nem egyeztek meg a munkáltatóval az elégséges szolgáltatásról. A VTDSZSZ fellebbez a döntés ellen, de a június 29-ére meghirdetett sztrájkot halasztani kényszerült.

Az MTI szerint hétfőn az EVDSZ és a BDSz is bejelentette: felfüggesztik a június 29-re meghirdetett sztrájkot. A július 4-i egyeztetésre azonban a mozdonyvezetőkön kívül nem kapott meghívást a Vasutasok Szakszervezete, valamint a BDSz sem. Utóbbi azonban az EVDSz-szel közös sztrájkbizottságot alakított, így képviselőjük ott lesz a kormánnyal való tárgyaláson.

A mozdonyvezetők az utolsó pillanatig vártak

A BKV-s szakszervezetekkel ellentétben a Mozdonyvezetők Szakszervezetét személyesen hallgatták meg a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon, a vasutasok ugyanakkor -– bár napok óta várják -– még ma sem kapták meg a bíróság határozatát. A portálunkhoz most érkezett sajtóközlemény szerint a Vasutasok Szakszervezete Sztrájkbizottsága a június 29-re meghirdetett sztrájkját elhalasztja, ugyanis a jogerős bírósági ítélet hiányában a holnapi sztrájkot nem lehet megtartani.

A LIGA közleménye szerint arra, hogy a bíróság mondja ki a még elégséges szolgáltatás mértékét, még nem volt példa. Ezt a szakszervezet szerint viszonylag könnyű elérni, hiszen a munkáltatónak mindössze tartózkodnia kell az érdemi tárgyalásoktól, amire a bíró kimondhatja: mivel nem történt meg az előzetes egyeztetés a felek között, ő sem foglal állást. A LIGA szerint üdítő példa lett volna a töretlen sorban, ha a június 29-ére meghirdetett vasutas sztrájkot bírósági döntés értelmében végül meg lehetne tartani. "Amikor pedig a kormánynak kellene egyeztetnie, ott egész egyszerűen vagy nem teszi, vagy mint jelen esetben is, a meghirdetett sztrájk utánra ad időpontot. Ezzel egyrészt nyíltan törvényt sért - persze büntetlenül, másrészt kényszeríti a munkavállalókat a fegyverletételre, hiszen ezek után rájuk lehetne sütni a billogot, hogy na tessék, lett volna lehetőség, de mégsem akartak tárgyalóasztalhoz ülni" - fogalmaz a közlemény.

Hol lesznek útlezárások?

Azok a szervezetek, amelyek a sztrájkban nem tudnak részt venni, a Független Rendőr Szakszervezet koordinálásában országszerte forgalomlassító félpályás útlezárásokat tartanak. A LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, és a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége is támogatja a tiltakozásokat. A LIGA szerint a szakszervezetek előtt most már csak egy út maradt: tovább erősíteni az útlezárásokra való mozgósítást, és egy, a jelentősen megváltoztatott jogi környezethez illeszkedő új tiltakozási stratégiát kialakítani, "mert annyi bizonyos, hogy forró ősznek néz elébe a kormány, hiszen ezzel nincs vége a tiltakozásoknak."

Az útlezárások részletes helyszíneit itt láthatja.

Lezárják Pécsett és Miskolcon is a főváros felé vezető utakat. Pest megyében Monoron és Pilisvörösváron számíthatnak az autósok forgalomlassításra, a 4-es és a 10-es számú úton is 2-2 kilométeren demonstrálnak majd. Az akcióban Békés és Tolna megye kivételével minden megye részt vesz, Budapest belvárosában azonban nem lesz útlezárás ----– írja az fn.hu.

A forgalomkorlátozásokat 24 órás időtartamra hirdették meg, a tervek szerint június 29-én 07.00 órától, június 30-án 07.00 óráig tartanak majd az akciók. A résztvevők számától függően a demonstráció a tervezettnél korábban is befejezhető, de miden helyszínen legalább 12 órán át (azaz legalább június 29-én 19.00 óráig) fenn szeretnék tartani az útzárat.

MTI/HVG/fn.hu


  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szijjártó Péter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F.... Teljes cikk

Navracsics Tibor: egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni,... Teljes cikk