Megjelent: 10 éve

Sztrájk helyett útlezárásokkal folytatódik holnap a demonstráció

A LIGA honlapján ismerteti: június 29-én mégsem áll majd le az egész ország, mert a tavaly decemberben "fű alatt és villámgyorsan módosított sztrájktörvény végleg megszüntette a tiltakozás ezen formáját Magyarországon". A munkavállalók gazdasági és szociális érdekeit általában sértő intézkedések ellen igazán a közszférában és a közszolgáltatásokat végző vállalatoknál lehet sztrájkolni, ezek azok a területek, amelyek közvetlenül befolyásolják a kormányzatot. A LIGA szerint azonban mára már bizonyos, hogy a sztrájk valós lehetősége megszűnt ezeken a területeken.

Akik visszavonulót fújtak

A közelmúltban az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSzSz), a LIGA Szakszervezetek, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSz), a VTDSzSz, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Bánya-, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSz), és a Vasutasok Szakszervezete hirdetett sztrájkot június 29-ére.

A mérnökök és az autóbuszosok már a múlt héten bejelentették, hogy mégsem sztrájkolnak szerdán. Az MTSzSz elnöksége pozitívan értékelte a kormány tárgyalási szándékát - melyet július 4-ére ígértek -, ezért döntött a munkabeszüntetés lefújásáról. Az autóbuszos szakszervezetek azért nem sztrájkolnak, mert a munkáltatók (a Kapos, a Gemenc és a Pannon Volán) nem tárgyaltak az érdekképviseletekkel az elégséges szolgáltatásról.

A BKV kötöttpályás járműveinek vezetőit tömörítő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége június 29-ére egy kétórás figyelmeztető sztrájkot, július 7-re pedig egy határozatlan idejű munkabeszüntetést jelentett be. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság múlt csütörtökön foglalt állást a sztrájk törvényességéről, és azt állapította meg, hogy a benyújtott kérelem idő előtti, mivel nem egyeztek meg a munkáltatóval az elégséges szolgáltatásról. A VTDSZSZ fellebbez a döntés ellen, de a június 29-ére meghirdetett sztrájkot halasztani kényszerült.

Az MTI szerint hétfőn az EVDSZ és a BDSz is bejelentette: felfüggesztik a június 29-re meghirdetett sztrájkot. A július 4-i egyeztetésre azonban a mozdonyvezetőkön kívül nem kapott meghívást a Vasutasok Szakszervezete, valamint a BDSz sem. Utóbbi azonban az EVDSz-szel közös sztrájkbizottságot alakított, így képviselőjük ott lesz a kormánnyal való tárgyaláson.

A mozdonyvezetők az utolsó pillanatig vártak

A BKV-s szakszervezetekkel ellentétben a Mozdonyvezetők Szakszervezetét személyesen hallgatták meg a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon, a vasutasok ugyanakkor -– bár napok óta várják -– még ma sem kapták meg a bíróság határozatát. A portálunkhoz most érkezett sajtóközlemény szerint a Vasutasok Szakszervezete Sztrájkbizottsága a június 29-re meghirdetett sztrájkját elhalasztja, ugyanis a jogerős bírósági ítélet hiányában a holnapi sztrájkot nem lehet megtartani.

A LIGA közleménye szerint arra, hogy a bíróság mondja ki a még elégséges szolgáltatás mértékét, még nem volt példa. Ezt a szakszervezet szerint viszonylag könnyű elérni, hiszen a munkáltatónak mindössze tartózkodnia kell az érdemi tárgyalásoktól, amire a bíró kimondhatja: mivel nem történt meg az előzetes egyeztetés a felek között, ő sem foglal állást. A LIGA szerint üdítő példa lett volna a töretlen sorban, ha a június 29-ére meghirdetett vasutas sztrájkot bírósági döntés értelmében végül meg lehetne tartani. "Amikor pedig a kormánynak kellene egyeztetnie, ott egész egyszerűen vagy nem teszi, vagy mint jelen esetben is, a meghirdetett sztrájk utánra ad időpontot. Ezzel egyrészt nyíltan törvényt sért - persze büntetlenül, másrészt kényszeríti a munkavállalókat a fegyverletételre, hiszen ezek után rájuk lehetne sütni a billogot, hogy na tessék, lett volna lehetőség, de mégsem akartak tárgyalóasztalhoz ülni" - fogalmaz a közlemény.

Hol lesznek útlezárások?

Azok a szervezetek, amelyek a sztrájkban nem tudnak részt venni, a Független Rendőr Szakszervezet koordinálásában országszerte forgalomlassító félpályás útlezárásokat tartanak. A LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, és a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége is támogatja a tiltakozásokat. A LIGA szerint a szakszervezetek előtt most már csak egy út maradt: tovább erősíteni az útlezárásokra való mozgósítást, és egy, a jelentősen megváltoztatott jogi környezethez illeszkedő új tiltakozási stratégiát kialakítani, "mert annyi bizonyos, hogy forró ősznek néz elébe a kormány, hiszen ezzel nincs vége a tiltakozásoknak."

Az útlezárások részletes helyszíneit itt láthatja.

Lezárják Pécsett és Miskolcon is a főváros felé vezető utakat. Pest megyében Monoron és Pilisvörösváron számíthatnak az autósok forgalomlassításra, a 4-es és a 10-es számú úton is 2-2 kilométeren demonstrálnak majd. Az akcióban Békés és Tolna megye kivételével minden megye részt vesz, Budapest belvárosában azonban nem lesz útlezárás ----– írja az fn.hu.

A forgalomkorlátozásokat 24 órás időtartamra hirdették meg, a tervek szerint június 29-én 07.00 órától, június 30-án 07.00 óráig tartanak majd az akciók. A résztvevők számától függően a demonstráció a tervezettnél korábban is befejezhető, de miden helyszínen legalább 12 órán át (azaz legalább június 29-én 19.00 óráig) fenn szeretnék tartani az útzárat.

MTI/HVG/fn.hu


  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Újraindítási kölcsön: égnek a vonalak, bővülhet a kedvezményezettek köre

Szélesebb körben tenné elérhetővé a kamatmentes gyorskölcsönt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a kedvezményes újraindítási hitel iránt... Teljes cikk

Koronavírus-gyógyszerekkel üzletelő orvost vettek őrizetbe

Az orvos a gyanú szerint egy korábbi betege segítségével értékesítette a gyógyszert. Teljes cikk

Budapesten nyitott régiós központot a svájci szerszámgépgyártó

Az állománybővítéshez a cégnek magasan képzett mérnökökre, technikusokra lesz szüksége. Teljes cikk