Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Szűcs Erika: A munka világában kell tartani a munkájuk elvesztésében veszélyeztetetteket

A válság a képzett és munkavállalásban motiváltak tízezreit fenyegeti munkájuk elvesztésében, őket minden eszközzel a munka világában kell tartani - mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter a Vasas Szakszervezeti Szövetség Tanácsa ülésén.

images

images

Szűcs Erika hozzátette: meg kell akadályozni, hogy ezek az emberek a munka világából átkerüljenek a szociális ellátás területére, mert onnan a visszatérés nehéz és drága.
A Vasas Szakszervezeti Szövetség Tanácsa megtárgyalta, hogy a munkaügyi kormányzat terveit és eszközeit a magyar gép- és járműipar, illetve elektronikai ágazat és vaskohászat területén jelentkező foglalkoztatási válsághelyzet kezelésére. Állásfoglalásuk szerint a gazdaságélénkítő és válságkezelő intézkedések középpontjában a foglalkoztatási szint védelmének, a lehető legtöbb munkahely megőrzésének és az új munkahelyek teremtésének kell állnia.

Szűcs Erika a válságkezelő és gazdaságélénkítő csomagban a tervezett intézkedések között említette a térségi válságkezelő alap létrehozását, a járulékkedvezményt illetve uniós támogatást munkahelymegtartásért. A miniszter kitért arra, hogy a intézkedésekre a Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásainak átcsoportosításával teremtik elő a forrásokat. A tárca kezelése és szakmai felügyelete alatt álló Társadalmi Megújulási Operatív Programból (TÁMOP) és Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programból (TIOP) 70 milliárd forintot tesznek át munkahely- és vállalkozásmegtartási célokhoz.

Szűcs Erika úgy vélekedett, hogy szükséges a képzés megerősítése is, hiszen az ehhez járuló juttatások teremtenek sokszor deformált motivációt.

A tanács ülésén Hódi Zoltán, a Vasasszakszervezet alelnöke kiemelte a válságkezelésben fontos időtényezőt, illetve szükségesnek tartotta az ágazati szintű válságkezelés kidolgozását, megvalósítását.

Papp János, a Vasasszakszervezet közép-dunántúli régiójának vezetője úgy vélekedett, hogy társadalmi ellenőrzés alá kellene helyezni a foglalkoztatással összefüggő állami támogatások kifizetését. Megjegyezte: a szakszervezet jelentős szerepet tudna abban játszani, hogy a támogatások valóban oda kerüljenek, ahol munkahelyet megőrizik.

A Vasasszakszervezet állásfoglalása szerint a válság terhei nem háríthatók át az eddig is nehéz helyzetben lévő munkavállalókra és a nyugdíjasokra. A kényszerű változtatásokat csak a szociális partnerekkel egyeztetve, érdemi tárgyalásokon megvitatva lehet elindítani.

A Vasasszakszervezet határozott álláspontja, hogy a reálgazdaságban, a versenyszféra területén meg kell őrizni a bérek és keresetek reálértékét, illetve a teljesítménynövekedés esetén a reálkereset emelkedését.
Elengedhetetlennek tartják az országos bérmegállapodás megkötését, a hároméves bérmegállapodásban kialakított rendszer fennmaradását, a minimálbér és a bérminimumok értékének megemelését január 1-étől.

Amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredményre - a vezető testületek döntése szerint - élni fognak a nyomásgyakorlás minden törvényes eszközével- tartalmazza a Vasas Szakszervezeti Szövetségi Tanács által elfogadott dokumentum.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk