Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 12 éve

Tanuljunk meg pozitívan gondolkodni!

Családi problémák, munkatársak közötti feszültség, rosszul sikerült projekt - mind nyomasztóan hatnak az emberre és valljuk be, igencsak nehéz ilyen gondokkal napról-napra újra tiszta fejjel nekilátni a munkához. Pedig nem lehetetlen! A kulcsszó: pozitív gondolkodás!

Amikor problémáink vannak a munkahelyen önkéntelenül is kivetítjük környezetünkre negatív gondolkodásunkat. Ha nem teszünk ellene, egy idő múlva azon kapjuk magunkat, hogy kollégáink már nem szeretnek beszélni velünk, beosztottaink átnéznek rajtunk, vevőink pedig elfordulnak a további kooperáció lehetőségétől. Ne hagyjuk, hogy a pesszimizmus úrrá legyen rajtunk, inkább idejében tegyünk ellene!

Szálljunk ki a pesszimizmus ördögi köréből - Irány az OPTIMIZMUS!
"Aki látja a lehetőségeket, az előbb-utóbb meg is szerezheti azokat, de aki nem nyit az új gondolatok felé, az sikertelen marad!" Próbáljunk minden nap, minden órában és percben ezzel a gondolattal élni, hiszen mi is sikerességre vágyunk, ehhez azonban le kell küzdenünk saját korlátainkat, negatív gondolatainkat.

Elvárások önmagunkkal szemben
A problémákat mindenki szelektíven érzékeli annak függvényében, hogy az mennyire passzol bele saját elvárásaink alkotta világképünkbe. Ezeknek az önmagunk által alkotott képeknek az átformálása azonban minden személyiség számára nagyon nehéz feladat. Saját elvárásaink támasztotta folyamatos megfelelési kényszerünk tudatában félünk a sikertelenség gondolatától és ez komolyan akadályoz bennünket a nagyobb léptékű célok elérése során. Legtöbben éppen ezért nem is merünk nagyot álmodni, karrierről, elismert munkahelyi sikerről tervezgetni.
A megoldás: semmiképpen ne a negatív-, sokkal inkább a pozitív tényezőkre koncentráljunk! Ahhoz, hogy korlátainkat ledönthessük, gondoljuk át önmagunkban:
-Mit akarunk valójában elérni? Mit szeretnénk? Miért értékeljük alul a céljainkat?
- Milyen pozitív (rész)eredményeket tűzhetünk ki magunk elé az elérendő célok érdekében?

Gondolkozzunk eredményekben!
Meggyőződésünket, beállítódásunkat nagyban befolyásolja az, ha 'visszafojtjuk' önmagunkat, személyiségünket. Ezért
lehetséges az, hogy az olyan emberek, akik alapvetően nem hisznek saját sikerességükben, eredményességükben, tudatosan sem tudnak rátalálni az ahhoz vezető ösvényre, míg azok, akik hisznek a céljaikban, általában önkéntelenül is sikerre viszik valamennyi projektjüket. A hozzáállásunk tehát a sikerességünk záloga is egyben!
De mit tegyünk, hogyan változtassunk jelenlegi negatív munkastílusunkon, életfilozófiánkon?

1.Sose adjuk fel könnyen! A világ változik, ahogyan a körülmények is, így kitartásunk révén mindig lehetőséget kell adnunk saját sikerességünknek!
2.Ha egy korábban sikertelenül végződött munkához hasonló új projektet kapunk, felejtsük el a történteket és induljunk neki tiszta lappal! Az indulás után ne akadjunk fel a kisebb akadályokon, hanem vegyük úgy, hogy azok teljesítésével mindig egy lépéssel közelebb kerülünk a céljainkhoz!
3.Ami eddig volt, holnaptól teljesen megváltozhat - a döntés joga a kezünkben van!
4.Gondoljunk utána elért eredményeinek és mindig tartsuk észben azokat!

"Ne viselkedj, élj!"
Megfelelésünk nem csak saját magunk által alkotott korlátaink irányába figyelhető meg, de minduntalan próbálunk a külvilághoz is igazodni. Ez természetes is, azonban csak az egészséges szocializáció szintjéig. Mégis, a legtöbben ezen túllépve ésszerűtlenül próbálunk megfelelni mindennek és mindenkinek környezetünkben. Felejtsük el ezt a hozzáállást! Ha például a hátunk mögött egy kolléga minket kifigurázva azt mondja rólunk, hogy stréberek vagyunk, ne törődjünk vele! Rázzuk le magunkról a sértéseket és tudatosítsuk magunkban:
"Úgy vagyok jó, ahogy vagyok. Minden tőlem telhetőt megteszek, a rosszindulatú emberek véleménye nem számít. Ha nem tetszik nekik a stílusom, akkor ne figyeljenek rám. Én tudom magamról, hogy értékes ember vagyok."
Fontos, hogy ezeket a gondolatokat komolyan tudatosítsuk magunkban, mert így a folyamatos megfelelési kényszerünket felszámolva irreális akadályokat gördíthetünk el magunk elől.

Legalább egy kis ideig dobjuk ki a negatív gondolatokat!
A minket érő inzultusok, sértések és a megannyi negatív gondolat reggeltől egészen az esti lefekvésig kísér bennünket. Az emberi agy a gondolatokat, a logikai következtetéseket az agy bal féltekéjében fejti ki, ám vannak módszerek arra, hogy hogyan kapcsoljuk ki egy kis időre gondolatainkat akár munka közben is:
-Üljünk egy csésze kávé mellé egy csendes szobában és mélyen lélegezzük be a kávé illatát. Az intenzív illat belélegzésekor a gondolkodás kikapcsol.
-Tudatosan végezzünk légzés-gyakorlatokat. Miközben a légzés ritmusára koncentrálunk az agy azon része, mely a negatív gondolatokért felelős, kikapcsol. A gyakorlat végeztével új megvilágításban gondolhatjuk át feladatunkat, problémánkat.
-Ha tudunk idegen nyelvet, váltsunk az adott nyelvre gondolkodás során és azzal gondoljuk tovább az adott problémát. Miközben az agy átfordítja a szavakat magyarról idegen nyelvre, a probléma újrafogalmazódik és más látásmódban szemlélhetjük a problémát.


A fenti módszerek mindennapos gyakorlásával komoly lépést tehetünk egy jóval sikeresebb, eredményesebb életvitel, munkastílus, karrier felé.
Follow hrportal_hu on Twitter

Megmutatjuk a sikeres apróhirdetés feladás titkait

Egyre több ember használja a népszerűbb apróhirdető oldalakat, vagy vásárlás, vagy eladás céljából. A kínálat egyre nagyobb, az emberek pedig egyre jobban belejönnek használatukba és tapasztalatot szereznek. Eladni mindenki szeretne, hiszen egy ideig mindenki mindent megtart, majd egy idő után eszébe jut, hogy talán még egy jó kis üzletet is kihozhat ebből! tovább..

  További cikkek
  Szexuális zaklatás elleni tanfolyamot vezetnek be az amerikai képviselőházban

  Ennek értelmében a képviselőház valamennyi irodai dolgozójának kötelező lesz részt venniük a tanfolyamon. A politikusokra ugyanakkor nem vonatkozik... Teljes cikk

  Megmutatjuk a sikeres apróhirdetés feladás titkait

  Egyre több ember használja a népszerűbb apróhirdető oldalakat, vagy vásárlás, vagy eladás céljából. A kínálat egyre nagyobb, az emberek pedig... Teljes cikk

  Minden, amit a zöld autókról tudnunk kell

  Sokan láttunk már mellettünk elsuhanó zöld autót. Egy Toyota, vagy egy Lexus némán halad az aszfalton, talán észre se vesszük. Mindenki ismeri... Teljes cikk

  Városi kertek és tricikli-kávézó - társadalmi startupok találkoznak Budapesten

  A kelet-közép-európai régió huszonöt legígéretesebb társadalmi startupja versenyez jövő héten Budapesten. A megmérettetésre az SAP szoftvercég... Teljes cikk

  Így készítsük fel autónkat a nagy hidegre

  Ahogy közeleg az ősz, majd beköszönt utána a tél, egyre több autósnak jut eszébe a téligumik felszerelése. Ám ilyenkor nem csak az abroncsokra... Teljes cikk

  Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár