Teljesen átalakulhat az adórendszer a lakosság elöregedése miatt "/>
Megjelent: 13 éve

Teljesen átalakulhat az adórendszer a lakosság elöregedése miatt

A lakosság elöregedése globális szinten az állampolgároknak nyújtott szolgáltatásoknak és az állami szolgáltatások finanszírozásának átgondolására kényszeríti majd a kormányzatokat a Deloitte Touche Tohmatsu új, Serving the Aging Citizen című tanulmánya szerint.

2011-re a baby boom generáció első hulláma eléri a nyugdíjkorhatárt, ami globális szinten új időszámítás kezdetét jelenti a kormányzatok számára. A kihívás jól szemléltethető egy adattal: az elkövetkezendő években a "függőségi arány", azaz a munkaképes korúak (15-65 év) illetve a gyermekek (0-14 év) és az idősek (65 év felett) aránya emelkedni fog a legtöbb fejlett országban. Ennek számos oka van, de kiemelhetjük az alacsony termékenységi arányt, és az idősek csökkenő részvételét a munkaerőpiacon. A demográfiai változás legnagyobb vesztesei Japán, Németország és az EU többi régi EU-tagállama lehet.

A lakosság elöregedésének társadalombiztosítási vagy egészségbiztosítási rendszerre gyakorolt hatásáról már sokan és sokszor vitatkoztak. A tanulmány szerint azonban kevesebben számolnak azzal a nyilvánvaló ténnyel, hogy a lakosság elöregedése az állami programok és szolgáltatások ennél sokkal szélesebb skálájára is kihat. Az idősekkel foglalkozó programok iránt növekedni fog az igény, ezzel egy időben csökken az iskoláskorú gyermekek száma, ezért néhány országban kisebb lesz az érdeklődés az oktatási, ifjúsági, és gyermekjóléti szolgáltatások iránt.

"Az állami vezetőknek új kihívásokkal kell szembenézniük, és új módszert kell kialakítaniuk az állami szolgáltatások tekintetében azért, hogy megfeleljenek a lakosság folyamatosan változó elvárásainak" - jelentette ki a tanulmány szerzője, William Eggers, a Deloitte Services LP kutatási részlegének globális vezetője.

A nyugdíjkorhatár emelése csak egy megoldás

A változó demográfiai helyzet hatására a kormányzatoknak újra kell gondolniuk az állami szolgáltatások finanszírozásának módját is. Ahogy nő az idősebb lakosság száma, egyre kevesebb munkavállalónak kell az adóterheket viselnie. Mivel a fizetések és a bérjárulékok csak egy bizonyos szintig emelkedhetnek, más megoldásokat kell találni az állami szolgáltatások finanszírozására.

Az államoknak modernizálniuk kell az adórendszerüket annak érdekében, hogy csökkentsék a személyi jövedelemadótól való függőségüket. A személyi jövedelemadóból és bérjárulékokból származó jövedelem csökkenését bizonyos fokig ellensúlyozni lehet a nyugdíjkorhatár emelésével is. Emellett előfordulhat, hogy a lakosságnak esetleg felhasználói díjat kell majd fizetnie az állami szolgáltatások használatáért és valószínűleg megfigyelhető lesz majd az állami-magán partnerkapcsolatok (PPP) előretörése is.

Minél hamarabb felmérik a kormányzatok a lakosság elöregedése okán rohamosan közeledő változásokat, annál több lehetőségük lesz a lakosságnak jelenleg nyújtott szolgáltatások fenntartására és megerősítésére - áll a Deloitte sajtóközleményében.


  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Renault felszámolja a munkahelyeinek 10 százalékát

A vállalatnál nem lesznek elbocsátások, a nyugdíjba vonulók munkahelyeit számolják fel. Teljes cikk

Valamelyest csökkent a munkanélküli segélykérelmek száma az Egyesült Államokban

Összesen 40 millió amerikai vesztette el állását, mióta kirobbant a járvány. Teljes cikk

Több ezer embert bocsát el a Boeing

A Boeing vezérigazgatója azt üzente a maradó dolgozóknak, hogy nagyon nehéz időszak elé néznek. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek