Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Több az új állás Zalában

Stagnált a regisztrált álláskeresők száma Zala megyében, szeptemberben és augusztusban közel azonos számú álláskeresőt tartottak nyilván a kirendeltségeken - közölte a Zala megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja szerdán az MTI-vel.

images

images

Az elmúlt öt év adatai szerint egyébként a korábbi években sem változott jelentősen augusztus és szeptember között a munkanélküliek száma. Ugyanakkor az idén szeptember végén 14 százalékkal kevesebb volt az álláskereső a megyében, mint az elmúlt év azonos időszakában. Január óta is jelentős mérséklődés tapasztalható; 20.116 főről 13.767 főre csökkent az álláskeresők száma. A legnagyobb mértékű, mintegy 20-25 százalékos csökkenés Lenti és Zalaegerszeg térségében volt, míg a többi területen 9-10 százalékra tehető a visszaesés.

Tavaly óta csökkent a pályakezdők álláskeresők száma is; szeptemberben 1.105 pályakezdőt tartottak nyilván, közel 300 fővel kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Szeptemberben 2 ezren kerültek ki a nyilvántartásból, közülük 1.400-an tudtak munkába állni; 800-an az elsődleges munkaerőpiacon, 600-an pedig támogatott foglalkoztatásban helyezkedtek el. Január óta összesen 14.700 fő - csaknem 800 fővel több, mint az elmúlt év hasonló időszakában - tudott munkába állni a megyében, az álláshelyek közül 5.500 támogatott volt.

Szeptemberben a munkáltatók 2 ezer új álláshelyet jelentettek be; az előző havinál 300-zal, az egy évvel korábbinál pedig 700-zal többet. A feldolgozóipar és a gazdasági szolgáltatás munkaerőigénye meghaladta a 800 főt, a közigazgatásban - döntően önkormányzatoknál jelentkező közfoglalkoztatás területén - 500 főt tudtak foglalkoztatni.
A munkáltatók 500 fő számára segéd-, illetve alkalmi munkát ajánlottak, 350 főt gyártósori összeszerelőként, 110 főt pedig elektroműszerészként kívántak foglalkoztatni.

Az augusztusról áthúzódóval együtt összesen 2.800 üres álláshely volt a megyében, szeptember végén a betöltetlen álláshelyek száma meghaladta az 1.500-at.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A közelgő válságot jelezheti előre, hogy egyre több a fiatal munkanélküli hazánkban

A KSH adatai szerint jelentősen megnőtt a munkanélküliek száma a 15-24 évesek körében. Teljes cikk

Ennyi az átlagfizetés a TEK-nél

közérdekű adatigénylés keretében kérték ki a TEK állományának fizetésével kapcsolatos információkat. Teljes cikk

A vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése a harmadik Adó-Tanácskozás fókuszában

Évi 277 órát tölt adminisztrációval egy vállalkozás az adóügyek intézésekor - mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár. Teljes cikk