Több tűzoltó kellene "/>
Megjelent: 14 éve

Több tűzoltó kellene

Mintegy 4,5 milliárd forintra és több mint ezer fős létszámbővítésre volna szükség 2008 januárjáig ahhoz, hogy a jelenlegi 6750 fős hazai tűzoltóság teljesítse azt az EU-munkaidő direktívát, hogy 54-ről 48-ra csökkenjen a tűzoltók heti munkaideje - közölték katasztrófavédelmi szakemberek.

Tájékoztatásuk szerint a szervezet javaslatot készített a szaktárcák részére, amely alapján a kormány rövidesen döntést hozhat ez ügyben.

A szakemberek elmondták, hogy az országosan több mint 110 helyen működő tűzoltósági ügyeleti rendszert oly módon kívánják hatékonyabbá tenni, hogy a területi katasztrófavédelmi igazgatóságok bevetési központjaira bíznák az ügyeleti tevékenységet. Ezáltal mintegy 200 tűzoltót a mentő-tűzvédelem területére lehetne átcsoportosítani.

Közlésük szerint száz státust remélnek a mentő, vagy a megelőző tűzvédelemre fordítani azáltal, hogy a személyzeti munkával foglalkozók számát csökkentik, illetve átcsoportosítanák a területet. Több száz főt pedig oly módon biztosítanának a tűzoltók munkaidő-csökkentéséhez szükséges létszámigényhez, hogy bevezetnék az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatható tűzoltói státust.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az elmondta, hogy koncepció szintjén van tudomása erről az elképzelésről. Arról azonban, hogy ez rövidesen a kormány elé kerülne, nincs ismerete. Mivel a létszámnöveléshez nincs anyagi forrás, ezért átcsoportosításokkal lehet megoldani ezt a kérdést - jegyezte meg. Hozzátette, ismeretei szerint az ügyeleteket érintő változatás jelenleg nem időszerű.

A szóvivő elmondta azt is, hogy az augusztusi létszámleépítés után a katasztrófavédelemnek országosan 1470 dolgozója van. Közülük az olyan háttérintézményekkel együtt, mint a tűzoltó zenekar, összesen 350-en tevékenykednek az országos központban.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek