Többet költhetnek a munkaadók dolgozóik oktatására "/>
Megjelent: 13 éve

Többet költhetnek a munkaadók dolgozóik oktatására

A munkaügyi tárca számításai szerint akár 200–500 millió forinttal is többet költhetnek a mikro- és a kisvállalkozások saját dolgozóik képzésére a januártól életbe lépett jogszabályváltozás miatt - írja a Világgazdaság.

A szakképzési hozzájárulás a cégek által kifizetett éves bruttó munkabér másfél százaléka, amelynek 0,5 százalékát, azaz a fizetendő járulék egyharmadát saját munkavállalóik képzésére fordíthatják. Ám mostantól a mikro- és kisvállalkozások számára ez az arány hatvan százalékra emelkedik. A többi vállalkozás - így például a multinacionális cégek - továbbra is a bruttó kötelezettség harmadát számolhatja el.

A szakképzésben egyébként zajlik a moduláris képzés bevezetése. Ebben az új rendszerben egy-egy szakma ismeretanyagát egységekre (modulokra) bontják, így lesznek olyan egységek, amelyek több hasonló szakmához is használhatók. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) ígérete szerint az új szerkezetű szakképzéshez alkalmazkodik egy új szakmai felügyeleti rendszer. Az úgynevezett Országos Képzési Jegyzék-bizottságok funkcióját hamarosan egy harminctagú tanácsadó testület veszi át.

A cégek üdvözlik a változásokat

Kedvezőnek ítéli a szakképzés terén történő változásokat az IBM Magyarország. Intődy Gábor, a társaság kommunikációs vezetője a lap érdeklődésére hangsúlyozta: a felsőfokú szakképzésből kikerülők tudása magas színvonalú, de a műszaki területeken kevés végzős van, így ösztönözni kellene, hogy a fiatalok ilyen típusú képzésekre jelentkezzenek.

A vállalatok által szervezett oktatások népszerűségét bizonyítja a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. példája is. Mészáros Péter, a két társaság humánerőforrás-igazgatója elmondta: egy szakközépiskolával együttműködve saját szakmunkásképző bázist alakítottak ki, így például a villanyszerelő fiatalok a legmodernebb környezetben szerezhetik meg első munkatapasztalatukat.

A képzések gyakorlatorientáltságát és a versenyszféra igényeihez való alkalmazkodást garantálja az is, hogy a munkaügyi tárca ösztönzi a tanulószerződések kötését. A minisztériumnak egyébként január 31-ig kell átadnia annak a 11 szakmának a listáját, amelynél a szakmai és vizsgakövetelmények korszerűsítését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara végzi majd el - áll a Világgazdaság cikkében.

Kapcsolódó anyagok:
Sok cég veszi igénybe a járulékkedvezményt
Vitáznak a foglalkoztatási törvényről
A cégek igényeihez igazodó szakképzést ígérnek
Kétszeres a túljelentkezés a támogatott képzésekre
Munkaadók: valódi szaktudást kapjanak a hallgatók!


  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek