Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Tolnában csökkent az álláskeresők száma egy év alatt

Tolna megyében az álláskeresők száma 8,5 százalékkal volt kevesebb szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor az augusztusinál 3,2 százalékkal több álláskeresőt tartottak nyilván.

images

images

A Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának elemzése szerint szeptember 20-án 8857 álláskereső szerepelt a munkaügyi nyilvántartásban, az előző havinál 276-tal több. A főosztály szerint szeptemberben júniushoz képest 518-cal többen, 1579-en váltak álláskeresővé Tolnában, a munkaügyi nyilvántartásból ugyanakkor 25-tel többen, 1295-en kerültek ki.

Szeptemberben az álláskeresők a megye gazdaságilag aktív népességének 8,8 százalékát tették ki, ami 0,2 százalékponttal magasabb az előző havi mutatónál, az előző évinél ugyanakkor 1,5 százalékponttal alacsonyabb. A Tolna megyei adat az országos átlagnál 1,1 százalékponttal volt kedvezőtlenebb.

Az elemzés szerint a hónap folyamán 334 - túlnyomóan középfokú végzettségű - pályakezdő álláskereső jelentkezett a kirendeltségeken, 56-tal több az augusztusinál. A szeptemberi zárónapon 1404 pályakezdő álláskeresőt tartottak nyilván Tolnában, 50-nel többet, mint augusztusban. Az előző évhez viszonyítva ugyanakkor 1,1 százalékponttal csökkent a számuk.

2014. szeptemberhez képest az álláskeresők között 2,8 százalékponttal nőtt az alapfokú végzettségűek, és egyaránt 1,2 százalékponttal csökkent az érettségivel rendelkezők és a szakmunkások aránya.

Az álláskeresők 54,2 százaléka, 4798 ember sem álláskeresési, sem szociális ellátásra nem volt jogosult.

A munkáltatók 1674 főre jelentettek be munkaerőigényt a megyében, ez 1023 álláshellyel többet, mint augusztusban. Az élénkülés nagyrészt a közfoglalkoztatásnak köszönhető, ugyanis ebben az időszakban hosszabbították meg a közfoglalkoztatási szerződések egy részét, és új szerződéseket is kötöttek. Szeptemberben összesen 1423 álláshelyre kerestek közfoglalkoztatottakat.

A bejelentett állások egytized részéhez, 185 álláshelyhez nem igényeltek a foglalkoztatók állami támogatást; a piaci munkaerőigény többsége a feldolgozóiparból érkezett, ahová 51 embert kerestek.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ennyit fizetnek egy utcaseprőnek az V. kerületben

Hirdetésben keres járdatakarítókat a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. Teljes cikk

Egy felmérés szerint Európában a magyarok a legkevésbé eladósodottak a jövedelmükhöz képest

Hitelszabadság szempontjából hazánk az első helyen áll Európában az Intrum felmérése alapján. Teljes cikk

Karácsony Gergely is megszólalt a lehetséges BKV-sztrájk kapcsán

A főpolgármester szerint a 15 százalékos béremelést nem fogják tudni megadni a BKV-dolgozóknak, de szerinte nem lesz sztrájk. Teljes cikk