Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Tolnában csökkent az álláskeresők száma egy év alatt

Tolna megyében az álláskeresők száma 8,5 százalékkal volt kevesebb szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor az augusztusinál 3,2 százalékkal több álláskeresőt tartottak nyilván.

images

A Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának elemzése szerint szeptember 20-án 8857 álláskereső szerepelt a munkaügyi nyilvántartásban, az előző havinál 276-tal több. A főosztály szerint szeptemberben júniushoz képest 518-cal többen, 1579-en váltak álláskeresővé Tolnában, a munkaügyi nyilvántartásból ugyanakkor 25-tel többen, 1295-en kerültek ki.

Szeptemberben az álláskeresők a megye gazdaságilag aktív népességének 8,8 százalékát tették ki, ami 0,2 százalékponttal magasabb az előző havi mutatónál, az előző évinél ugyanakkor 1,5 százalékponttal alacsonyabb. A Tolna megyei adat az országos átlagnál 1,1 százalékponttal volt kedvezőtlenebb.

Az elemzés szerint a hónap folyamán 334 - túlnyomóan középfokú végzettségű - pályakezdő álláskereső jelentkezett a kirendeltségeken, 56-tal több az augusztusinál. A szeptemberi zárónapon 1404 pályakezdő álláskeresőt tartottak nyilván Tolnában, 50-nel többet, mint augusztusban. Az előző évhez viszonyítva ugyanakkor 1,1 százalékponttal csökkent a számuk.

2014. szeptemberhez képest az álláskeresők között 2,8 százalékponttal nőtt az alapfokú végzettségűek, és egyaránt 1,2 százalékponttal csökkent az érettségivel rendelkezők és a szakmunkások aránya.

Az álláskeresők 54,2 százaléka, 4798 ember sem álláskeresési, sem szociális ellátásra nem volt jogosult.

A munkáltatók 1674 főre jelentettek be munkaerőigényt a megyében, ez 1023 álláshellyel többet, mint augusztusban. Az élénkülés nagyrészt a közfoglalkoztatásnak köszönhető, ugyanis ebben az időszakban hosszabbították meg a közfoglalkoztatási szerződések egy részét, és új szerződéseket is kötöttek. Szeptemberben összesen 1423 álláshelyre kerestek közfoglalkoztatottakat.

A bejelentett állások egytized részéhez, 185 álláshelyhez nem igényeltek a foglalkoztatók állami támogatást; a piaci munkaerőigény többsége a feldolgozóiparból érkezett, ahová 51 embert kerestek.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter