Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Továbbra is harcol a közszféra 13. havi bérért

A kormány vállalja, hogy jövőre kompenzálja a közszféra 13. havi járandóságának kiesését, és erre összesen 112 milliárd forintot különített el a költségvetésben. Ennek ellenére sem vezett eredményre a hétfői tárgyalás a közszféra szakszervezetei és a kormány között.

Csizmár Gábor kifejtette: a kormány azt ajánlotta a szakszervezeteknek, hogy 140 ezer forintos fizetéshatárig mindenki megkapná a 13. havi illetmény helyett járó pótlékot. Az államtitkár szerint ezzel a közszféra dolgozói a 13. havi illetményüknek csupán az egyharmadától esnének el.

A szakszervezetek a mértékkel nem elégedettek, a pénz elosztásának módszerében azonban megegyeztünk - mondta Csizmár Gábor. A kompenzációs módszer a 13. havi nyugdíj átalakításához hasonló elven működne, azaz a kormány maximálná a közszféra 13. havi járandóságát. A kormány erre a célra 112 milliárdot különített el a jövő évi költségvetésben.

A pótlék fix összege a mai számítások szerint 11.500 forint lenne, ezt minden hónapban megkapnák a közszférában dolgozók. Mivel a mértékben nincs egyetértés a kormány és a szakszervezetek között, ez egyelőre csupán a mostani állapot - fogalmazott az államtitkár.

Csizmár Gábor szerint jó lenne a szakszervezetekkel megegyezni a költségvetés december 15-i zárószavazásig. Leszögezte: a mértéket illetően már nincs mozgástér, az a számítás folyik, hogy ez mire lesz elegendő, hány embert érintene a teljes kompenzáció, hol húzzák meg az összeghatárt.

A kormány és a szakszervezetek jövő hétfőn egyeztetnek újból. Addig két szakmai egyeztetés is zajlik: egyrészt arról, miként monitorozzák közösen a közszféra 2009-es jövedelmi viszonyait, másrészt arról, hogy a közszféra foglalkoztatási biztonsága a jelenlegihez képest miként erősödhessen.

Kónya Péter a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elmondta, a kormány Csizmár Gábor államtitkár által tolmácsolt új ajánlatának a lényege, hogy a közszférában dolgozók a 13. havi bér helyett körülbelül kétheti kompenzációt kapnának. A legalacsonyabb keresetűeknek ez gyakorlatilag a 13. havi bér teljes kompenzációját jelentené, míg a magasabb keresetűeknél ez "alacsonyabb százalékot" jelentene.
Közölte, a szakszervezeti oldal elfogadhatatlannak tartotta az ajánlatot.

Elmondta, a rendvédelmiek számára tárgyalási alapot csak az jelenthet, ha törvényes járandóságaikat teljes egészében megkapják. Eszerint a 13. havi illetményt teljes egészében meg akarják kapni, továbbá a jövő évi bérekben a várható 4-5 százalékos infláció kompenzálását is kérik.

Kónya Péter a rendvédelmiek nevében ugyanakkor azt is közölte: tudomásul veszik a válsághelyzetet, és bár a 2007-es megállapodásban reálbér-növekedést irányoztak elő, lemondanak a reálbér-növekedésről. Ez azonban nem jelenti azt, hogy el tudnák fogadni a reálbér csökkentését - fűzte hozzá.
Közölte, a kormánnyal legközelebb jövő hétfőn ülnek le tárgyalni.

Jelezte ugyanakkor, hogy Draskovics Tibor rendészeti miniszter ígérete alapján a fegyveres és rendvédelmi dolgozók képviseletében rövidesen tárgyalóasztalhoz ülnek. Mint mondta, tartják magukat a közszolgálati sztrájkbizottság tárgyalásaihoz, de megnézik, hogy az érintett szaktárcánál "milyen lehetőségeik vannak".

Szombaton mintegy 30 szakszervezet csatlakozott ahhoz a demonstrációhoz, amelyet a kormány közszférát érintő, tervezett megszorító intézkedései ellen Budapesten tartottak a Kossuth téren.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Korai ébresztő és rendszeres testmozgás - táborral népszerűsítik a katonai és rendészeti pályát

Megkezdődött a beiratkozás a katonai és rendészeti pályára irányító, egyhetes Militarytáborba, amelyet június 23-ától rendeznek Mogyoródon -... Teljes cikk

Érkezik a katonák visszamenőleges béremelése

Márciusban kapják meg az átlagosan 11 százalékkal megemelt illetményüket a katonák, a béremelés januárig visszamenőleges - jelentette be... Teljes cikk

Béremelésben részesülnek a Szegedi Tudományegyetem munkavállalói

Béremelésben részesülnek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatói, tudományos kutatói és tanárai, valamint egészségügyi szakdolgozói és a... Teljes cikk