Továbbra is korlátlan a heti munkaidő"/>
Megjelent: 14 éve

Továbbra is korlátlan a heti munkaidő

Nem tudtak megállapodásra jutni az uniós munkaidő-szabályozásról az Európai Unió munkaügyi miniszterei brüsszeli ülésükön. A tagországok egy része a munkaerőpiac rugalmasságát tartotta fontosnak, míg mások a dolgozók védelmének az erősítését.

Az EU 1993-ban hozott törvénye értelmében az állampolgárok heti munkaideje nem haladhatja meg a 48 órát. Nagy-Britannia, Észtország és Málta ennek nem tesz eleget, mert munkaidő-korlátozás alóli mentességi (opt-out) megállapodásaik vannak, míg Németországnak, Franciaországnak, Ausztriának és Magyarországnak az egészségügyi ágazatban van munkaidő-korlátozás alóli mentessége.

A Franciaország, Görögország és Belgium vezette csoport meg kívánja szüntetni ezeket a kivételezéseket, szerintük ugyanis a 48 órás munkahét a dolgozókat védi a kizsákmányolástól, és növeli a munkahelyek biztonságát, miután a kimerültség baleseteket okozhat.

Nagy-Britannia és szövetségesei hevesen védik a munkaidő-korlátozás alóli mentességet. Az Európai Parlament májusban a munkaidő-korlátozás alóli mentesség (opt-out) megszüntetéséről döntött, de ennek a megerősítésére minősített többségi döntésnek kellene születnie az EU munkaügyi minisztereinek a fórumán, amire csütörtökön nem került sor.

Azok az országok, amelyek ellenzik a munkaidő-korlátozás alóli mentességet, pontos időpontot akarnak kijelölni annak a megszüntetésére. Nagy-Britannia ugyanakkor ellenzi a végső időpont megjelölését. A kérdés megoldása Ausztria feladata lesz, amely januártól az EU soros elnöke lesz.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Folytatódik a nyugdíjreform elleni közlekedési sztrájk Franciaországban

Péntek reggel összesen több mint 350 kilométeres dugó volt a Párizs körüli utakon. Teljes cikk

Megállt az élet Franciaországban a sztrájk miatt, folytatják a tiltakozást

A kormány tervezett nyugdíjreformja elleni általános sztrájkhoz szinte minden ágazat csatlakozott. Teljes cikk

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Októberben a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 128 ezerrel bővült. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek