Továbbra sincs bérajánlás"/>
Megjelent: 14 éve

Továbbra sincs bérajánlás

Sem a verseny-, sem a közszférában nem dőlt még el, hogy mekkora bérajánlásra számíthatnak a munkavállalók. Bár az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén közeledtek az álláspontok, még kérdéses, a következő, január 19-i egyeztetésen születik-e megállapodás a szociális partnerek között a vállalkozások számára javasolt bérajánlás mértékéről - írja a Világgazdaság.

Egyelőre mindhárom oldal engedett korábbi elképzeléséből, így a szakszervezetek a 13-15 százalékos követelésüket 8-11 százalékra mérsékelték, a munkaadói oldal a 3,5-6 százalékot 4-7 közé emelte. A kormány szintén módosította a 2006. október 27-én közzétett bérajánlását, e szerint 5,5-9 százalék közötti emelést is elfogadhatónak tart.

Mint ismeretes, a lassan két és fél hónapja zajló alkut komolyan gátolta, hogy a január elsején életbe lépett garantált bérminimum összegét hiába akarta a munkaadói oldal csökkenteni, ez csak a mezőgazdaságban sikerült - ágazati alku keretében. Több érintett ágazat, így a kereskedelem, a könnyűipar munkaadói azonban nem tudtak egyezséget kötni a szakszervezetekkel.

A megállapodást az is nehezíti, hogy a megszorító intézkedésekre hivatkozva soha ekkora eltérés nem volt az oldalak ajánlásai között. 2005-ben november végére sikerült megállapodni a 2006. évre szóló bérajánlásról. Az OÉT akkor 4-5 százalékos keresetnövekedést javasolt a vállalkozásoknak.

Még nehezebb a helyzet az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban (OKÉT), mivel ott a szakszervezetek 9-10 százalékos bérfejlesztést szeretnének elérni. Indoklásuk szerint ahhoz, hogy a közszférában a bérek megőrizzék reálértéküket, legalább ekkora keresetnövelésre van szükség. Ezzel szemben a kormány mint munkaadó egyáltalán nam tervez fizetésemelést, 2007-re befagyasztotta a közszféra béreit - számol be a Világgazdaság.

Korábban:

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Meghosszabbodik a hitelmoratórium a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak számára

A háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot bizonyos társadalmi csoportok esetében 2021. január 1-jétől további hat hónapig meghosszabbítják -... Teljes cikk

Ismét 4,5 millió felett van a foglalkoztatottak száma

Július óta folyamatosan csökken a munkanélküliek száma - derül ki a KSH adataiból. Teljes cikk

Orbán Viktor: ismét munkaerőhiányra kell felkészülni

A miniszterelnök szerint a külföldiekre alapozott budapesti turizmus szenvedni fog. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek