Megjelent: 9 éve

Túl nagy teher a bankadó: három bank kivonul Magyarországról

A Népszava szerint a pénzintézetek úgy találják, hogy a rendkívüli bankadó túl nagy teher a számukra, mivel nélküle is veszteségesek. Ez azt jelenti, hogy a saját tőkéjükhöz kell nyúlniuk, hogy teljesíteni tudják a rájuk eső adóterhet - tette hozzá a lap, amely szerint a bankok gyors javulást nem várnak, hiszen jövőre ugyanezt az adót készül kivetni rájuk a kormány.

A távolabbi jövőről csak annyit tudnak, hogy valószínűleg 2012-től csökken a különadó összege. Ez azonban édeskevés ahhoz, hogy maradásra ösztönözze a csalódott bankokat - írja a Népszava.

Pillanatnyilag a bankok közül csak az OTP képes az adó gond nélküli megfizetésére, de ez nála is az eredményessége rovására megy - jegyezte meg a lap.

Nyilatkozott az Erste csoport vezére is

A Világgazdaság információi szerint kemény hangon nyilatkozott a Magyarországon bevezetendő, a pénzügyi szolgáltatókat terhelő különadóról Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója a Financial Times-nak.

Treichl véleménye szerint a Magyarországon a bankokra kivetett adó miatt az ország hitelintézetei nem fektetnek majd be, amennyiben tartósan fennmarad a kormány bankadóval kapcsolatos szigorú hozzáállása. A vezető véleménye szerint a bankadó túlzott mértékű és nem szükséges lépés az ország számára.

Ugyanakkor Treichl hozzátette: az Erste a jövőben nem kíván kivonulni Magyarországról, hiszen "hazai piacként" tekint rá, viszont ez a lépés azzal járhat, hogy elsősorban a többi országban fektetnek be és terjeszkednek.

Elemzők szerint az Erste 44 millió eurót (61,3 millió dollárt) fizet majd ki bankadóként évente, ez a társaság 2009-es magyarországi profitjának hozzávetőlegesen háromnegyedét teszi ki.

A lap emellett emlékeztetett arra: bár hasonló elképzelésekkel más országoknál is találkozni, a hozzávetőlegesen 200 milliárd forintnyi különadó a 2010-es GDP-nek nagyjából 0,7 százalékát teszi ki, ekkora elvonásra pedig sehol sem akad példa.

Népszava/Világgazdaság
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter