Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Új adócsomag: megvalósítható, de kockázatos

Megvalósíthatónak, de kockázatosnak tartja a kormányfő adócsökkentő programját Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója, valamint Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst and Young adószakértője. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke jó tárgyalási alapnak nevezte, Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára nagyvonalakban egyet értett az elképzelésekkel, a LIGA szerint pedig az adócsökkentési tervek a vártnál mérsékeltebb intézkedéseket tartalmaznak.

images

A szürke-fekete gazdaságból be nem érkező 1.000-1.200 milliárd forintos közteher lehet a most meghirdetett többéves adócsökkentési program fedezete, de a jövő évi 300 milliárd forintos csökkentés mellett csak 50 milliárd forint jöhet be a fehéredésből, tehát az első lépést meg kell finanszírozni - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szerdai kormányülést követő tájékoztatón.

Megvalósíthatónak, de kockázatosnak tartja a kormányfő 1.000-1.200 milliárd forintos adócsökkentő programját Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója, aki szerint a gazdaság fehéredése hozhat többlet bevételt, de az állam kiadásait is csökkenteni kell.
Oszkó Péter kiemelte: a program iránya jó, a négy százalékos vállalati különadó eltörlése és a munkáltatói járulék tíz százalékpontos csökkentése, amelyből az első körben jövőre öt százalékpont valósulhat meg, megegyezik azzal a javaslattal, amit a nemzetközi tanácsadók összeállítottak.

Az adócsökkentési program a kívánt irányban indult el, ugyanakkor jelentős kockázatot jelent a fehéredésre építő bevételi oldal - csatlakozott kollégája véleményéhez Vámosi-Nagy Szabolcs. Az Ernst and Young adószakértője emlékeztetett arra, hogy a gazdasági fehéredési program 2007-ben 80 milliárd forint többletbevételt hozott a költségvetésnek, de a jegybank szakértői éppen a héten közzétett inflációs jelentésükben aggályukat fejezték ki az összeggel kapcsolatban.

Jó tárgyalási alapnak nevezte Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a miniszterelnök által szerdán ismertetett adócsökkentési terveket. Az MSZOSZ elnöke úgy vélte, hogy a miniszterelnök által ismertetett tervezet számos olyan elemet tartalmaz, amelyeket az érdekvédelmi szervezet már korábban is javasolt. Hozzátette: az ország versenyképességének javítását szolgálnia kell a javaslatnak, de "össze kell kapcsolni a foglalkoztatás bővítésével".

A LIGA Szakszervezetek szerint a kormányfő szerdán ismertetett adócsökkentési tervei a vártnál mérsékeltebb intézkedéseket tartalmaznak, miközben a tervezet próbál megfelelni a gazdaság által támasztott kihívásoknak is, így egy óvatosabb, kiszámíthatóbb adó- és járulékcsökkentést céloz meg. A LIGA szerint az adó- és járulékcsökkentés térben és időben is elosztva jelenik meg, továbbá a tervezet megtartja a jövedelemadóztatás jelenlegi progresszivitásra épülő modelljét. Ennek eredményeként úgy látják a LIGA-nál, hogy nem kerül veszélybe a közkiadások fedezete, illetve nem sérül a közteherviselés rendje.

A miniszterelnök adóelképzeléseivel nagyvonalakban egyet lehet érteni, mivel a magyar gazdaság számára fontos, hogy a működése hatékonyabbá váljon - mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. A VOSZ főtitkára szerint jó volna, ha az adócsökkentésre szánt mintegy 1.200 milliárd forint nem három-négy év alatt kerülne a gazdaság szereplőihez, hanem egy-két részletben, azaz még 2010-ig.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter