Megjelent: 8 éve

Új munkahelyeket teremt a hazai autóipar

images

images

A Magyar Gépjárműipari Szövetség megállapítása szerint az ágazatban bővül a rendelésállomány és a foglalkoztatottak száma is. A magyar járműipar hozzájárulása a GDP-hez már 2011-ben elérte a 8 százalékot, amit a termelést 2012-ben kezdő autóipari nagyberuházások további két százalékkal növelnek. A gépjárműipar adja az export 25 százalékát.

Az Audi, a Mercedes-Benz és az Opel összességében 2,2 milliárd eurós megaprojektjein túl a szövetség tagjai mintegy 90 millió euró értékű beruházást valósítottak meg: új gépeket, gyártástechnológiákat telepítve számos új munkahelyet hoztak létre. Például háromezer főre emelkedik a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. létszáma az idei év végére.

Annak érdekében ugyanakkor, hogy hosszú távra is biztosítsa életképességét a magyar járműalkatrész-gyártó ipar, a vállalatoknak még nagyobb arányban kellene bekapcsolódniuk a fejlesztésekbe. Az autógyártók elvárják, hogy a beszállítók is vegyenek részt a részegységek és a gyártástechnológia fejlesztésében. Ehhez - ha módjával is - van már tőkeháttér, és a szükséges szakemberekből sincs nagy hiány.

A lap megjegyi, nagyon kevés a fémipari szakmunkás, és még ezek közül is kevesen rendelkeznek olyan ismeretekkel, hogy hosszas képzés nélkül munkába állhassanak egy modern gépipari üzemben. Az előrelépéshez feltétlenül szükséges fejlesztések záloga azonban a szakirányú közép- és felsőfokú végzettségű szakemberek számának növelése.

Világgazdaság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter