Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

Új szakképzési rendszer a munkaerőpiacra szabva

A szakképzési rendszer összehangolása céljából az OM átfogó programot indít annak érdekében, hogy a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő képzettségű és számú fiatal tanuljon a szakiskolákban.

Gyakorlatiasabb és hatékonyabb képzési rendszert ígérnek, mindemellett pedig a képzések centralizálását is célul tűzték ki, melynek keretében 2006-ig régiónként és Budapesten egyaránt 2-2 szakképző-központot hoznak létre. A leendő korszerű intézményekben az ifjúsági szak-, és felnőtt továbbképzések széles skáláját lehet majd igénybe venni. A 17,3 milliárdos beruházás a már 2003-ban megindult szakiskolai fejlesztő programot hivatott kiegészíteni, melyben máig 89 szakképző intézmény vesz részt pályázat útján.

A szakképzés korszerűsítését a tervezett központokon kívül egy új, moduláris rendszerű képzés is kiegészíti, melyet a szakképző intézmények tanárai fokozatosan, továbbképzések útján sajátíthatnak el. E képzés biztosítja az EU-szintű szakmai tudás elsajátítását szintúgy, mint a szakmák gyakorlati jártasságát is. A szaktárca beszámolója szerint az iskolák a szakképzési struktúra-módosítás után speciális, szakmai szoftvereket és egyéb -a képzéshez szükséges- eszközöket is biztosítanak a hallgatók számára.

A Minisztérium elmondta továbbá, hogy a jövőbeni cél elsődlegesen a szakmai-, és vizsgakövetelmények felülvizsgálata lesz, valamint az ezekhez szükséges oktatóanyagok teljes cseréje.A Napi Gazdaság jelentése nyomán
Follow hrportal_hu on Twitter